Bassäng i Mölle vid havet och en bild på Erika Kalkofen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad Erika Kalkofen och andra besökare tycker om att nu bada i utomhuspoolen i Mölle. Foto: SVT

Bassängen i Mölle öppen igen: ”Inga bakterier i poolen idag”

Publicerad

De senaste veckorna har utomhusbassängen i Mölle periodvis varit stängd. Anledningen är att en skadlig bakterie påträffats i vattnet – men nu har kommunen öppnat bassängen igen.

Vid en rutinkontroll påträffades bakterien Pseudomonas aeruginosa i Solvikens bassäng i Mölle. Då bakterien är skadlig fick bassängen stängas medan kommunen åtgärdade problemet.

I slutet av förra veckan öppnades bassängen åter igen för besökare, och nu ska det inte vara någon fara att ta ett dopp.

– Det finns inga bakterier i poolen idag. Vi tar regelbundna tester och senaste provet som är från förra veckan visade att det inte finns några bakterier längre. Nu när det var förhöjd halt av bakterier tog vi extra prover, säger Jessica Wåhlstedt som är miljöinspektör i Höganäs kommun.

I videon hör du vad några besökare tänker om att bassängen har öppnat.

Orsaken är osäker

Vad som ligger bakom att bakterien fått fäste i bassängen är inte fastställt, men en anledning kan vara den stora mängd besökare.

– Eftersom bakterien finns naturligt i naturen och på huden hos oss människor kan det bero på det ökade antalet badare under en kortare period som är en orsak, säger Jessica Wåhlstedt.

Bakterien kan påverka huden och bland annat orsaka så kallade badhusfötter.

Pseudomonas aeruginosa och badhusfötter

Pseudomonas aeruginosa är en gramnegativ miljöbakterie som kan finnas i varmvattenanläggningar som simbassänger och bubbelpooler.

P. aeruginosa kan orsaka follikulit (”hot-tub follicilitis”) och ”pseudomonas hot-foot-syndrome”, som på svenska föreslagits få namnet badhusfötter.

Diagnosen beskrevs år 2001 i Alberta, Kanada, då 40 barn mellan 2 till 15 år utvecklade smärtsam rodnad på fotsulorna efter att ha badat i en plaskdamm med skrovlig botten. I vattnet påvisades riklig förekomst av Pseudomonas aeruginosa, molekylärbiologiskt identisk med P. aeruginosa som isolerades från en follikulit hos ett av barnen.

Oftast drabbas barn mellan 2 till 15 år.

SYMTOM

  • Intensiv smärta i fotsulorna med debut inom 10–40 timmar efter bad  
  • Därefter tilltagande svullnad, rodnad och värmekänsla  
  • Smärtorna kan var mycket starka med ovilja att gå, ibland omöjligt att ha på strumpor, skor eller täcke  
  • Sällsynt drabbas handflator  
  • Ingen eller endast liten allmänpåverkan  
  • Sällsynt ses follikuliter

Källa: internetmedicin.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.