Båstad kommun vill det ställs krav att den som nyanställs i omvårdsnära arbete är vaccinerad mot covid-19. Foto: SVT

Båstad kommun kräver vaccination vid nyanställning i omvårdsyrken

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Båstad att det ska ställas krav på att den som nyanställs i omvårdsnära arbete i kommunen är vaccinerad mot covid-19. Beslutet överraskade fackförbundet, som har ajournerat frågan.

Samtidigt beslutades att kommunens socialchef ska ges mandat att kunna ställa krav på att enbart vaccinerade medarbetare ska arbeta i en specifik verksamhet eller med vissa vårdtagare.

– Att arbeta inom omvårdsnära arbete med äldre och sköra personer ser vi som ett område där det är berättigat att ställa krav på vaccination, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) i ett pressmeddelande.

Beslutet överraskade facket

Men innan beslutet kan träda i kraft måste det förhandlas med facket. Hos Kommunals lokala avdelning i Båstad/Ängelholm togs man på sängen av beslutet.

– Vi fick reda på det igår för vi hade central samverkan. Vi ajournerade det och kommer ha ett extra centralt samverkansmöte på torsdag, säger Lars Pedersen, skyddsombud hos Kommunal Båstad/Ängelholm.

Beslutet gäller anställda som är anslutna till Kommunal, Vision och Vårdförbundet. Enligt Lars Pedersen har fackförbunden inte veto i frågan.

Hör en arbetsrättsexpert om vad arbetsgivaren har rätt till om du inte vaccinerar dig i klippet nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.