Uppringaren låtsas vara mäklare och ber husförsäljaren att lämna sina bankuppgifter.

Bedragarnas nya knep – låtsas vara mäklare

Publicerad

Bedragare som falskeligen utger sig för att vara mäklare. Det är den senaste i raden av kreativa metoder som används för att lura av husköpare deras bankuppgifter och pengar.

Polisen i region Syd har den senaste tiden fått in en handfull nya ärenden som rör bedrägerier – målgruppen den här gången är personer som står i begrepp att sälja sina bostäder.

– Antagligen kollar bedragarna upp vilka hus som är till försäljning. Sedan ringer de upp ägaren och säger att den ansvariga mäklaren blivit sjuk och att det nu är uppringaren som ska sälja huset, säger Thomas Johansson, gruppchef på bedrägerienheten i region Syd.

Stor uppfinningsrikedom

Under samtalet uppmanas försäljaren att uppge sina personliga bankuppgifter. Huruvida bedragarna lyckats lura till sig några pengar är oklart.

– Vi ser en stor uppfinningsrikedom inom kategorin ”vishing”, alltså där bedragaren ringer upp folk för att be dem identifiera sig genom att logga in med bank-id eller bankdosa, säger Thomas Johansson. 

Kopplingar till organiserad brottslighet

I slutet av förra året sjösatte polisen operation Dimma, med målet att få fast huvudmännen bakom det ökande antalet telefonbedrägerier.

Som en följd av insatsen sitter i dag sex personer häktade i region Syd. Bedragarna har varit aktiva i hela södra Sverige.

Två av dessa, en man från Arlöv och en från Örkelljunga, misstänks ha lurat till sig cirka 200 000 kronor av äldre personer genom både telefonsamtal och besök i hemmen. De kommer att åtalas nästa vecka och fler åtal är på gång.

– Vi ser att huvudmännen bakom dessa ärenden har kopplingar till den grova organiserade kriminaliteten i Malmö, till såväl dödsskjutningar som vapen- och narkotikahandel, säger Thomas Johansson.

Detta är vishing-bedrägeri

Det nya fenomenets namn kommer från ”voice phishing”, alltså ”fiske med rösten” på svenska. Det är en person som ringer upp och försöker övertala offren att uppge sina inloggningsuppgifter till banken. När den som ringer lyckas länsas kontot och polisen har svårt att spåra vart pengarna har tagit vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.