”Jag är faktiskt överraskad men oerhört stolt och glad”, säger husse Tobias. Foto: SVT

Bella tog fast sprängaren – nu är hon årets polishund

Publicerad

En kelgris hemma – men när husse Tobias tar på sig uniformen växlar hon om till den prisbelönade karriärskvinna hon är på jobbet. Femåriga Bella utsågs i veckan till Årets Polishund 2019.

Tobias Hjalmarsson hade arbetat som polis i tio år när han köpte den belgiska malinoisen som valp. Redan då var målet att hon skulle bli hans kollega hos polisen i Helsingborg. Sommaren 2017 tog Bella examen som polishund och bara två år senare har hon belönats för sina insatser.

– Jag är faktiskt överraskad men oerhört stolt och glad, säger Tobias. Det är ett bra kvitto på allt slit vi har gjort här genom åren, framförallt det senaste året.

Bella är en så kallad kombihund. Det innebär att hon både kan spåra personer eller saker, som exempelvis tomhylsor eller narkotika, men också jaga rätt på misstänkta eller skydda sin husse i närkamp.

Bella tog examen som polishund för två år sedan – men har redan prisats för sitt arbete. Foto: Caroline Larsson/SVT

Firar med köttbullar

I juryns motivering till priset nämns särskilt hur Bella hittade en man som så småningom dömdes för en större sprängning i Landskrona den 28 december förra året. Han hade krockat med flyktbilen och försvunnit ut i terrängen när Bella kom ifatt honom – vilket dessutom kanske räddade hans liv då han fått livshotande skador i samband med kraschen.

Men framgången har inte stigit henne åt huvudet. På sin lediga tid är hon fortfarande familjens kelgris.

– Då vet hon vad hon ska göra och ställer upp på alla barnens lekar, berättar Tobias.

Nästa vecka ska hon bli firad med kompisarna på jobbet men redan när beskedet blev det en liten fest för Bella.

– Hon har fått en rejäl låda köttbullar där hemma, säger Tobias Hjalmarsson.

Se Tobias Hjalmarsson och Bella arbeta i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.