Marie Andrée är advokat och ordförande i Stiftelsen Beredskapsmuséet. Hon är kritisk till domen, som hon menar öppnar upp för fler att använda hakkors eller andra hatsymboler. Foto: Caroline Larsson/SVT

Beredskapsmuseet: ”Domen tvättar hakkorset rent”

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapsmuseet förlorade tvisten om En svensk tiger. På fredagen kom domen som ger konstnären Aron Flam rätten att använda tigern i parodisyfte. Men företrädare för museet är kritiska.

Aron Flam använder tigern på omslaget till sin bok “Det här är en svensk tiger”. I hans version bär tigern bland annat en armbindel med ett hakkors på. Syftet har, enligt honom, varit att illustrera en svensk flathet gentemot Nazityskland under andra världskriget. 

Men för Beredskapsmuseet, som ligger utanför Helsingborg och som äger upphovsrätten till tigern, har det inte tagits emot väl och det är just hakkorset som de vänder sig emot. Museet valde att polisanmäla Aron Flam för brott mot upphovsrättslagen. 

På fredagen kom domen: Aron Flam frias. Visserligen menar domstolen att hans tiger inte är ett nytt och självständigt verk, men hänvisar till ett undantag i upphovsrätten för parodi. 

– Ända sedan 1945 har hakkorset varit förbjudet att använda, det är hets mot folkgrupp. Nu har vi en dom som har tvättat det rent, säger Marie Andrée, advokat och ordförande i Stiftelsen Beredskapsmuseet.

Hör Marie Andrée kommentera domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.