I förskolan är det ett 60-tal barn som förlorar sina platser. Foto: Leonora Toplica/SVT

Beslut i domstolen: Två förskolor i Helsingborg stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren bakom förskolan Ruth, som finns på två ställen i Helsingborg, förlorar nu sitt tillstånd att bedriva verksamheten. Det har förvaltningsrätten beslutat. Men domen kan överklagas.

Det finns en ny lag från 2019 som anger att en ägare som bedriver skola eller förskola måste ha kunskaper och erfarenhet inom området.

Det ger en kommun ökad möjlighet att ingripa mot det som uppfattas som brister.

Redan för snart ett år sedan sa Helsingborgs stad med stöd av den nya lagen nej till att de två förskolorna som drivs under namnet Ruth, få fortsätta sin verksamhet. De drivs av samma ägare och ligger på Drottninghög och Fredriksdal.

– Det är särskilt roligt att vi fick rätt i förvaltningsrätten med tanke på att det här var första gången som lagen prövas rättsligt, säger Maria Winberg Nordström (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Såg brister i verksamheten

Bakgrunden till kommunens beslut var enligt Maria Winberg Nordström åratal av brister.

– Det handlade om avsaknad av den kompetens som krävs för en förskola. Bland annat såg man inte till barnens behov och de som behövde särskilt stöd fick inte det.

Ägaren till Ruth delade inte den synpunkten och överklagade omedelbart stadens beslut.

Men när förvaltningsrätten nu fattat sitt beslut är det kommunen som får rätt. Ägarens överklagande avslås. De två förskolornas tillstånd att bedriva verksamhet dras därmed in.

– Jag är så glad, det känns som om det är barnen som har vunnit när rätten delar vår uppfattning, säger Maria Winberg Nordström (L).

Domen kan överklagas

Ägarens juridiska ombud, advokaten Jessica Stålhammar, säger till SVT Nyheter att hennes klient överväger att överklaga domen.

– Det är bedrövligt att rätten har tagit så lång tid på sig att fatta ett beslut. Då är det inte en rättssäker hantering, säger hon.

De barn som går på de två förskolorna kommer att få plats på kommunens egna verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.