Djuren går på strandheden mellan Domsten och Viken under hela sommarhalvåret. Foto: SVT

Betande djur räddar delar av den skånska naturen

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne finns det ungefär 300 naturreservat och många av dem kommer att växa igen om inget görs. I naturreservatet mellan Domsten och Viken är betesdjur lösningen.

Det är andra gången som djuren släpps ut på bete i Domsten och Vikens naturreservat. Syftet med betesdjuren är att de ska restaurera sandiga träd- och buskrika betesmarker som håller på att växa igen.

– I fjol var det totalt igenväxt här med många oönskade växter. Jag började från noll ihop med mina fantastiska betesdjur och på en säsong har vi facit här, säger boskapsherden Bosse Sworén.

Helsingborg
Getter är bra på att gnaga buskar och fåren är bra på att gnaga gräs och örter. Foto: SVT

Han har har ett hundratal får och getter och på sommarhalvåret släpper han ut dem i naturreservat runt om i Skåne. Just naturreservatet mellan Domsten och Viken är ett strandområde som är rester från bronsåldern, berättar Bosse Sworén.

– Det är viktigt att bevara det gamla. Av ett enda frö från vresrosen kan det bli en yta på över hundra kvadratmeter på mycket kort tid och det blir ett rotsystem som går ner 3-4 meter i marken. Vi får aldrig rätt på det om vi inte använder rätt djur till detta.

”Viktigt att hålla landskapet öppet”

Bosse gör sitt arbete med stöd från länsstyrelsen. Förutom att restaurera igenväxta betesmarker på strandheden mellan Gråläge och Viken har han betesdjur i naturreservatet på Svedberga kulle.

– Om all mark växer igen förlorar vi den biologiska mångfalden. I den betade marken som alltid har funnits finns väldigt många arter där det finns en hög biologisk mångfald. Därför är det viktigt att hålla landskapet öppet, säger Karl-Johan Paulsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen.

Billigare än maskiner

Betesdjur är även ett effektivt sätt att restaurera mark på och samtidigt inte lika kostsamt som att använda maskiner.

– Getter är bra på att gnaga buskar och fåren är bra på att gnaga gräs och örter, berättar Karl-Johan Paulsson.

Djuren har betat drygt en vecka och kommer gå i naturreservaten till slutet av oktober.

– Ingen människa kan göra detta. Djuren gör ett fantastiskt arbete. Min stora vision är att folk ska förstå hur viktig dessa markerna är för morgondagen, säger Bosse Sworén.

Bosse Sworén har varit djurhållare i över trettio år. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet