Foto: Felicia Frithiof

Vakter anlitas för att få lugn och ro på biblioteket

Publicerad

Stadsbiblioteket i Ängelholm har under senare tid blivit en allt stökigare plats. Det handlar om en grupp ungdomar som stör de andra besökarna. Nu anlitar kommunen ordningsvakter för att skydda personal och besökare.

När SVT Nyheter Helsingborg är på plats på tisdagsförmiddagen så är det lugnt på stadsbiblioteket. Men fram emot kvällen fylls lokalerna av högljudda ungdomar. Ibland kan de vara uppemot 50 ungdomar.

Bibliotekarie Cecilia Nilsson och kollegorna känner en olust inför att jobba kväll.

Cecilia Nilsson och kollegorna på stadsbiblioteket har tröttnat på att vara ordningsvakter.

– Man orkar liksom inte en kväll till, att man ska vara en tråkig mammatyp, som säger kan ni lugna ner er, kan ni vara tysta, kan ni ta ner fötterna, ni får inte dricka öl härinne, snälla var rädda om våra möbler, säger Cecilia Nilsson.

Biblioteksbesökaren Fanny Klinteman brukar söka sig till biblioteket för att få arbetsro. När hon kom hit för att studera tidigare i veckan blev hon störd.

– Det tycker jag är väldigt dåligt. Just för att jag känner att det är hit man kommer när man söker arbetsro. Det ska vara en tyst plats och vara lugnt. Man ska inte behöva säga till folk att de ska dämpa sig, säger hon.

Anlitar ordningsvakter

Problemet har ökat under hösten. Det har gått så långt att en staty har vandaliserats och det har smällts smällare i lokalen.

Det här har fått kommunen att anlita väktare och stänga tidigare. Från och med måndag håller biblioteket öppet till klockan 19 igen. Då tar biblioteket in ordningsvakter med större befogenhet att agera.

– Förhoppningsvis så ger det en större trygghet för bibliotekarierna som jobbar här. Kanske någon annan kan vara den här ordningspersonen som kan be ungdomarna lugna ner sig eller gå ut om det blir för stökigt, säger bibliotekarie Cecilia Nilsson.

”Har ingenstans att gå”

Nattvandrarna i Ängelholm har pratat med några av ungdomarna som hänger på biblioteket.

­– Man får egentligen ingen vettig förklaring till varför de gör det här. De är rastlösa, de säger att de har ingenstans att gå, säger Hans Hammargren, ordförande för Nattvandrarna i Ängelholm.

Studenten Fanny Klinteman tycker att arbetsron har försämrats.

Han hoppas att situationen blir bättre när det blir klart med en ny större fritidsgård på Storgatan i centrala Ängelholm.

Biblioteksbesökaren Fanny Klinteman tror också det är viktigt med centrala mötesplatser för unga.

– Ge dem en naturlig plats att samlas på där de kan vara om de inte kan mötas hemma hos varandra, säger Fanny Klinteman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer