På övervakningsfilm kan man se två personer lämna platsen. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Bil sprängdes utanför moské i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En privatbil förstördes i en explosion på Planteringen i Helsingborg natten mot torsdag. Bilen stod parkerad utanför en moské och tillhör en imam som är verksam i moskén.

– Vi blev så rädda och chockade när vi hörde smällarna, säger han.

Efter midnatt, vid 00.30-tiden, larmades polisen till Norra Ljunggatan på Planteringen. Där hade något explosivt smällt inuti en parkerad bil utanför en fastighet där Al Salam-moskén huserar.

Ägaren till fordonet är imamen som är verksam i moskén. Han bekräftar för SVT att bilen tillhör honom. Händelsen fångades av en övervakningskamera. Den filmen har nu SVT fått ta del av.

Bilderna visar hur två personer klipper upp staketet som omgärdar fastigheten. Därefter slår de sönder bilrutorna med något som liknar ett betongrör. En fyrverkeripjäs kastas in i bilen och duon lämnar platsen.

Enligt polisen har något, troligtvis en fyrverkeripjäs, orsakat skadegörelsen i bilen. Foto: Mikael Nilsson

Barnen började gråta

Imamen och hans familj bor i närheten av moskén och var inomhus när explosionen inträffade.

– Vi var alla hemma när det hände och det lät jättehögt. Jag ammade min bebis när det smällde och mina småbarn vaknade av smällen. De var rädda och började gråta, säger imamens fru till SVT.

Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Polisen utreder inget samband mellan explosionen på Norra Ljunggatan och knivmordet, som inträffade på Planteringen sex timmar tidigare.

– Men det kan förstås dyka upp något i utredningen, säger Daniel Lindberg, biträdande polischef i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.