Innan explosionen stod det tre bilar på uppfarten – efter finns det bara rester av den tredje kvar. Foto: Polisen förundersökningsprotokoll

Bilbombsrättegång inledd – yngling erkänner dåd i Laröd

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot två unga män som står åtalade för bomben i Laröd utanför Helsingborg. Den yngsta av dem erkänner dådet.

En företagare kommer hem sent på natten. Han hinner parkera bilen, öppna bildörren och gå några meter – sen smäller det. Det skedde i slutet på oktober förra året i ett villaområde i Laröd och kort därefter greps en nu 20-årig man som misstänks för dådet.

Några månader senare greps även en nu 17-årig yngling. Rättegången inleddes idag i Helsingborgs tingsrätt där de står åtalade för misstänkt mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är en framgång att man har väckt åtal för det är inte många åtal som väcks efter sprängningar. Det är också viktigt att betona att det här inte handlar om skrämma utan att döda, säger åklagare Cathrine Bengtsson.

Tvärvänder och erkänner

Till en början nekade båda brott. I utredningen framkommer det att polisen avlyssnade den yngre av dem och i ett samtal med sin mamma säger han bland annat att polisens misstankar är ”fucking skitsnack”.

Men under utredningens gång kom 17-åringen att ändra sig. En stor skuld och ett narkotikamissbruk uppges vara anledningen till att 17-åringen ska ha åtagit sig att kartlägga företagaren, varit med och tillverkat bomben och sedan ringt till mobiltelefonen som utlöste sprängladdningen.

– Han förnekar att det var han som placerade bomben under bilen och han vill heller inte berätta vem som gjort det. Vi får se om det fortsatt är så när de hörs, säger Cathrine Bengtsson.

I polisens utredning står det bland annat att 17-åringen:

”var tvingad att betala (skulden)..... att det i princip var ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.”

Sitter tyst under förhör

20-åringen nekar till brott och i förhör med polisen besvarar han deras frågor med en enda sak – tystnad. Huruvida sprängingen i Laröd kan kopplas ihop med en tidigare sprängning i centrala Helsingborg utanför företagarens verksamhet är inget åklagaren utesluter.

– Det är en polisiär utredning där vi inte har haft någon misstänkt. Men det är högst troligt att det handlar om personer inom samma sfär.

I klippet nedan kan du se vår sammanfattning om bilbomben i Laröd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På en gata i villaområdet i Laröd utanför Helsingborg sprängs en bil. Två person misstänks för sprängningen. Här får du en sammanfattning på händelsen. Foto: Privat, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.