Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En bil blev totaldemolerad vid explosionen. Foto: Mikael Nilsson

Våldsam bilbomb i Helsingborg – delar flög 50 meter

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en explosion har skakat Helsingborg under natten mot söndag när en bil sprängdes. Smällen hördes flera kilometer bort. Ingen människa uppges ha kommit till skada.

En bil har sprängts i ett villaområde i Laröd i Helsingborg under natten mot söndag. Larmet kom vid 02.30-tiden från flera inringare som hört den höga smällen.

– Det har varit en kraftig detonation. Det hördes ner till polishuset i Helsingborg (drygt fem kilometer bort reds.anm), säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Utanför bostad

Den sprängda bilen stod parkerad vid en bostad, och i explosionen skadades även fastigheten samt flera andra bilar.

En källa på plats säger till SVT att en personbil blev totaldemolerad vid den våldsamma explosionen. Vid detonationen slungade bildelar 50 meter bort och flera bilar och närliggande villor har fått materiella skador.

– I det närliggande huset befann sig flera personer vid tillfället, men ingen ska ha skadats, uppger Tommy Bengtsson.

Utreder hotbild

Platsen är avspärrad och polisen ska prata med de som var i den närliggande bostaden, samt folk i området. Bombskyddet är klara på platsen och kriminaltekniker tar nu över.

– Platsen bedöms vara säkrad, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

Finns det en hotbild mot den här platsen?

– Det är en sak vi tittar på nu.

Händelsen rubriceras initialt som grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen är misstänkt eller gripen i ärendet.

Ett flertal explosioner

Under hösten har det inträffat en rad sprängdåd i Helsingborgsområdet. Bland annat var det en kraftig detonation vid ett företag i stadsdelen Ramlösa den 23 oktober.

Den 21 september inträffade två explosioner, en i Åstorp och en i Helsingborg. Vid explosionen i Åstorp skadades en person allvarligt. Även den 6 och 16 september inträffade detonationer i Helsingborg.

– Man tittar på om det kan finnas en koppling mellan dem, säger Evelina Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.