Bill förlorade nyrenoverade kåken – bor idag i husvagn

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Bill Lundberg skuldsatte sig så pass mycket att han 2018 blev tvungen att sälja det hus han byggt om och renoverat på egen hand. I dag lever han i en husvagn i en skogsglänta. 

I Perstorp lever mer än åtta procent av befolkningen med skulder hos Kronofogden. Kommunen är näst värst drabbat i landet.

SVT Helsingborg har granskat skulderna i Perstorp, hur de uppstått och hur det påverkar människor. Vi har under granskningen mött många skuldsatta personer, människor som berättar att de skäms över den situation de försatt sig i.

Skuldberget i Perstorp

Personlig tragedi

En av dem vi träffat är pensionären Bill Lundberg. Under ett antal år tidigare i sitt liv tog han konsumtionslån och köpte bland annat heminredning och bilar på kredit.

Till slut tog han hjälp av budget- och skuldrådgivaren i Perstorp. I dag är huset sålt och Bill bor i en husvagn och har beviljats skuldsanering.

Se hur Bill lever idag och hör om hans skuldresa i klippet.

Rättelse: I inslaget säger vi att Bill och Agneta är sambos, de är särbos.

Så har vi granskat

SVT Nyheter Helsingborg kommer i granskande reportage berätta om den dystra skuldstatistiken i Sverige och människorna bakom. Vi har tagit avstamp i Perstorp, där en stor del av den vuxna befolkningen är överskuldsatta.

Vi har varit i kontakt med 19 skuldsatta invånare, de allra flesta skäms över sin situation och vill vara helt anonyma.

Det är unga personer, föräldrar, pensionärer, förtroendevalda, nyinflyttade. Någon jobbar i butik i Skåne, någon jobbar åt kommunen, någon har varit mellanchef och någon drivit egen firma.

Nio personer har gett oss fullmakter så vi kunnat ta del av hela deras skuldhistorik.

Vi har även gått igenom nästan hundra ansökningar från Perstorp om skuldsanering hos Kronofogden och tagit del av dessa personers berättelser om hur de hamnade i sin tuffa ekonomiska knipa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuldberget i Perstorp

Mer i ämnet