Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraterna och Moderaterna i Bjuv vill köpa den 40 hektar stora industritomten i centrala Bjuv. Hör kommunstyrelsens ordförande, Mikael Henrysson (SD) berätta mer i klippet ovan. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Bjuv köper en ny stadsdel – ska binda ihop kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Styret i Bjuv vill köpa en stor industritomt i centrum. Där ska bland annat nya bostäder byggas och då knyts kommunen ihop.

– Jag tycker vi saknar en sammanhållande stadskärna och nu kommer vi att få det, säger Mikael Henrysson (SD).

Det handlar om Höganäs Borgestads 40 hektar stora industritomt i centrala Bjuv som kommunen nu vill köpa.

Prislappen? 145 miljoner kronor.

– Det är väldigt mycket pengar. Så det är inget man tar lätt på och det är därför som vi tittar på hur vi ska få tillbaka pengarna på tio år, säger Mikael Henrysson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

Än är det inte bestämt exakt vad som ska byggas, även om bostäder och kontor står på önskelistan.

Minskat byggande

Under årets nio första månader halverades byggandet av nyproducerade lägenheter i hela Sverige, det visar statistik från Statistiska centralbyrån.

Trots det är det idag ingen bostadsbrist i Bjuv.

– Men enligt vår senaste befolkningsprognos behöver vi producera runt 2 500 nya bostäder fram till 2040, säger Mikael Henrysson.

Blir inga saneringskostnader

Trots att det handlar om gammal industrimark som delvis burit tung industri menar Mikael Henrysson att det inte ska tillkomma kostnader för exempels sanering för kommunen.

– Vi har tittat på miljögifter och det är väldigt låg risk för det. Sen har Höganäs Borgestad yttersta ansvaret enligt svensk lag så vi ser risken för kommunen som liten, säger han.

Höganäs Borgestad kommer att stanna kvar i kommunen men flytta till Billesholm istället.

– Här har vi nu påbörjat en detaljplan som ska stämma överens med Höganäs Borgestads behov. Så arbetstillfällena stannar kvar i kommunen, säger Mikael Henrysson.

Förslaget skickades tillbaka

Under måndagskvällen debatterades markköpet i fullmäktige och där lyckades oppositionen samla ihop över 30 procent av rösterna för att skicka tillbaka förslaget genom en så kallad minoritetsåterremiss.

– Oppositionen har sagt en del saker som de vill ha förtydligande på. Vi jobbar på detta nu för att ta upp frågan på fullmäktige i december. Flera av frågorna som de ville ha svar på kan man redan utläsa ur handlingarna, säger Mikael Henrysson.

Hur ser utsikterna ut att det går igenom nästa fullmäktige?

– Jo men det gör det. Man kan bara göra en minoritetsåterremiss en gång.

För att skicka tillbaka förslaget en gång till behöver oppositionen samla en majoritet av rösterna i fullmäktige vilket de inte har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.