Tiden efter det kraftiga regnet den 15 juni i år anmäldes 344 översvämningar i Bjuvs kommun. Samtidigt kräver 80 fastighetsägare i dag att kommunen ska betala självrisken på försäkringarna som ska täcka vattenskadorna.
På måndagen presenterades kommunens sin egen utredning av vad som orsakade översvämningarna. Nu ska varje fastighet och skadeståndskrav granskas för sig innan beslut om ersättning kan tas.
Oundviklig översvämning
– Det blir en strikt bedömning.Vi ska anlita juridisk hjälp för att vara säkra på vem som bär ansvaret för skadorna. Men de flesta som begärt skadestånd kommer att få det, säger Åsa Peetz på det kommunala VA-bolaget NSVA.
I utredningen slår VA-bolaget fast att översvämningen efter det kraftiga skyfallet inte hade kunnat undvikas. Kommunen har med hjälp av en datorsimulering sett över ledningsnätet och dagvattensystemets kapacitet. På vissa ställen har träd och sediment minskat ledningskapaciteten, men några allvarliga fel som kan ha påverkat översvämningen har hittats, enligt NSVA.
Klarar inte branschkraven
Bolagets egna utredning av ledningsnätet visar visserligen att dagvattensystemet i Bjuvs tätort är underdimensionerat enligt branschkraven. Men då handlar det om att klara av att transportera bort vatten från så kallade tioårsregn på 25 millimeter, som statistiskt faller var tionde år. De 67 millimeter regn som föll på några timmar den 15 juni i år var något annat.
– Regnet som föll i Bjuv i somras var ett 66-årsregn. Det innebär att översvämningarna troligtvis inte hade kunnat undvikas även om Bjuvs tätort hade haft ett rätt dimensionerat dagvattensystem, säger Åsa Peetz.
Gröna vattenreservoarer
För att klara av tioårsregnen och minska risken för framtida översvämningar ska Bjuvs kommun nu skapa grönytor som ska leda om och fungera som vattenreservoarer vid ett skyfall.
– NSVA har beställt en markmodell för att se hur vattnet rinner på gator och mark i Bjuvs tätort. Med hjälp av denna modell kommer vi att kunna ta fram alternativa rinnvägar för stora regn och hitta områden som kan användas för att samla upp större regnmängder. Det kan handla om alltifrån fotbollsplaner till parker.
Utredningen konstaterar också att mängden dagvatten, dräneringsvatten och bäckvatten måste minskas i spillvattenledningarna för att minska risken för källaröversvämningar och belastningen på avloppsreningsverket.
Vill leda vatten på marken
Att bygga bygga om och öka ledningarnas kapacitet i nätet är inte aktuellt, enligt kommunen.
– Stora ledningar tar stor plats i våra små gator där mycket annat också ska få plats och är väldigt kostsamma. Därför är det inte kostnadseffektivt att bygga ledningar som ska klara en extremsituation. Istället behöver vi ha kapacitet att leda vatten på ytan på ett sätt som inte leder till skador, säger Åsa Peetz.
”Ett år besvikelser”
Skadeståndskraven från de 80 fastighetsägarna kommer att betalas ut tidigast i januari. Anders Månsson (S) ordförande i kommunstyrelsen beräknar att kommunens nota blir minst 10 miljoner kronor, och menar att en höjning av VA-taxorna är oundviklig om kostnaden ska täckas.
– Vi känner verkligen med alla som drabbades i översvämningen och NSVA ska jobba på så fort de kan för att ersättningskraven ska bli klara så fort som möjligt, säger han.
Med Findus nedläggning och de historiska översvämningarna konstaterar han vidare att Bjuv har haft ett tungt 2016:
– Det har varit ett år av besvikelser och överraskningar som man kunde vara utan. Vi kan inte lägga oss ner utan vi måste jobba på och det är det vi försöker.
Tre tips på hur du skyddar ditt hus: