15 juni 2016. Stora delar av Bjuv och väg 110 under vatten. Foto: André Tajti

Regnkaos skapade oro bland villaägare

Uppdaterad
Publicerad

Lokala regn- och åskskurar i nordvästra Skåne orsakar vattenkaos i Bjuv och Åstorp

– Vi har fått ett 80-tal samtal hit via SOS från villaägare som drabbats. Men det kan vara flera hundra som är drabbade, säger Ronnie Lundgren som är inre befäl på Räddningstjänsten i Helsingborg.

Det är Bjuv som är hårdast drabbat.

– Regnet har varit så otroligt lokalt, nästan helt centrerat över Bjuv, säger Ronnie Lundgren.

Men i även Hyllinge i Åstorps kommun har drabbats.

– Ett köpcentrum 20 centimeter vatten inne i butikerna, säger Ronny Möller inre befäl på räddningstjänsten Helsingborg.

Stort tryck på SOS

Många människor ringde i desperation till SOS.

– Det är enormt tryck på SOS. Vårt budskap är att man inte ska ringa 112 om det inte är fara för liv och hälsa, berättade Magnus Mosen kommunikationsstrateg på Räddningstjänsten i Helsingborg.

– Vi har fått rädda tre personer ur en villa som inte kunde komma ut. Men de var oskadda och vi har inte fått in rapporter om några andra personskador, säger Ronny Möller.

Ett av räddningstjänstens fordon körde fast i en vattenfylld svacka och Bjuvs kommunhus har fått vatten i källaren.

Prioriterar samhällsviktiga funktioner

– Vi är också på ett äldreboende som har fått vatten i källaren. Men där finns ju ingen av de boende i alla fall, säger Ronnie Möller.

Har ni fått förstärkning?

– Nej, vi har bemannat upp och nu prioriterar vi de funktioner som är samhällsviktiga, säger Ronny Möller.

– Vi har ingen möjlighet att hjälpa privatpersoner om det inte är fara för livet. Skadan är skedd nu och det blir inte värre för att vattnet står över natten, säger Ronnie Lundgren.

Svårt att uppskatta regnmängden

Lokala regn- och åskskurar kan föra med sig stora mängder vatten på kort tid.

– Det är svårt att veta exakt hur mycket det har regnat hittills och hur mycket mer det kommer att regna under kvällen. Det vi vet är att ju kraftigare regn det kommer på kort tid, desto svårare blir det för dagvattenledningar att ta hand om regnmängderna, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT:s väderredaktion.

Enligt Per Stenborg räknas ett regn som skyfall om det regnar minst 1 millimeter per minut. Det kan hända under kortare perioder i Sverige. Det kan jämföras med en vanlig sommarskur som sammanlagt brukar uppmätas till en millimeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.