Foto: Firas Razak

Blåljuslarmen hos ambulansen ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Konsekvensen blir att ambulansen inte hinner med och att allvarligt sjuka tvingas vänta.

Antalet prio ett-larm har ökat med nära trettio procent inom ambulanssjukvården i Region Skåne på bara några år.

2012 fick ambulanssjukvården 54 863 prio ett-larm från SOS alarm. Det innebär att patientens tillstånd bedömts som livshotande och ambulansen sätter på blåljus och sirener.

2015 var den siffran uppe i 69 613.

Och utvecklingen fortsätter. Om man jämför första kvartalet i år med samma period i fjol så ökade siffran med 1 367 prio ett-larm.

Det är en katastrofal ökning, säger ambulansanställda till SVT Nyheter Helsingborg.

– Konsekvensen kan bli att vi får svårt att hinna med alla larm och att patienterna får vänta längre på hjälp, säger verksamhetschef Håkan Kerrén på Region Skånes egen ambulansstation i Helsingborg.

Alla inte nödvändiga

Alla larm är inte nödvändigtvis prio ett i verkligheten.  Idag är det SOS Alarm som tar emot 112-samtalen, som gör en bedömning av läget och skickar ambulans till platsen.

– Det verkar orimligt att folk skulle ha blivit så mycket svårt sjuka, säger områdeschef Rolf Ohlander, Region Skånes enhet för ambulans och säkerhet.

Istället pekar han på ett annat skäl till den kraftiga ökningen.

– När SOS prioriterar har de inte alltid samma medicinska kompetens på plats som de ska ha enligt avtal. Jag vet att det råder brist på sjuksköterskor, men SOS Alarm har haft väldigt svårt att hitta och behålla sådan kompetens.

Såhär svarar Camilla Nylén som är verksamhetschef på SOS Alarm på kritiken.

– När det gäller sjuksköterskekompetens har vi alltid haft sjuksköterska tillgänglig även i större utsträckning än vad Regionen ställer som krav. Däremot har vi inte alltid levt upp till att sjuksköterska ska vara fysiskt närvarande på SOS centralen i Malmö.

Hon menar att om om det behövts så har operatörerna alltid kunnat kontakta en sjuksköterska för ytterligare bedömning, men att det ibland skett från annan ort.

Ny larmorganisation med vårdkunnig personal

I början av juni tryckte Region Skåne på knappen för en helt ny larmorganisation som ska vara färdig om drygt ett år. Där ska sjukvården och SOS Alarm arbeta nära varandra och det samarbetet ska få ned antalet prio ett-larm till mer rimliga nivåer.

SOS Alarm fortsätter ta emot 112-samtalet och skickar i slutändan ut ambulanserna. Men däremellan är det Region Skåne som med en stab på trettio personer ansvarar för bedömning och prioriterar dygnet runt.

Men Rolf Ohlander pekar också på en annan effekt som kommer att påverka larmsamtalen.

– Vi vill utnyttja ett bredare spektrum av hjälpinsatser. Det behöver inte bara vara ambulanser som skickas ut, utan också akutbilar med läkare, hemvårdsteam eller psykiskt akutteam, säger han.

Håkan Karrén tror på den nya modellen.

– Förhoppningsvis blir det bättre, inte minst för patienterna, säger han.

Och han får medhåll från SOS Alarm:

– Vi tycker det är väldigt bra att Regionen, när de tar över prioriteringsdelen, ger sina sjuksköterskor en större palett att använda för att matcha hjälpbehoven med andra typer av resurser. Det är något vi efterlyst under vår avtalstid, säger Camilla Nylén.

Ambulansens prioriteringsskala

Prio 1: Akut livshotande symptom eller olycksfall..

Prio 2: Akut men ej livshotande symptom

Prio 3 Övriga ambulansuppdrag

Prio 4 sjuktransport/sjukresor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.