Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Förhoppningsvis blir det en musselfest, säger Camilla Ljungerud, engagerad i projektet, som hoppas att musslorna i hamnen ska gå att äta. Hör mer i klippet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Blåmusslor engagerar i Helsingborgs hamn: ”Unikt projekt”

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Ljungerud kände ingen när hon började engagera sig i havskolonilotten i södra hamnen i Helsingborg. Nu har hon fått nya vänner – alla intresserade av musslor och livet under vattenytan.

Under lördagen invigdes Helsingborgs första havskolonilott, där det odlas blåmusslor i så kallade musselstrumpor. Förhoppningen är att musslorna ska gå att äta och att de inte ska innehålla miljögifter från vattnet.

Men det finns fler syften med projektet, berättar Annelie Eckeskog, projektledare och marinbiolog på Helsingborgs stad.

– En tanke med projektet är att det ska göra människor intresserade för vad som händer under vattenytan. I förlängningen kan det bidra till att haven tas bättre hand om, säger hon.

Musselodlingen kan också bidra till en större biologisk mångfald i hamnområdet, berättar projektledaren.

I klippet kan du se musselstrumporna i hamnen.

Behöver rensas som kolonilott på land

Havskolonilotten i Helsingborg är speciell i den bemärkelsen att det inte finns något liknande projekt i Sverige där invånare i samhället kan engagera sig och hjälpa till. I andra delar av landet är det mer styrt av forskare, berättar Anneli Eckeskog.

Projektledaren beskriver att liksom en kolonilott på land, där det behövs rensas ogräs då och då, behöver musselstrumporna också rensas.

Camilla Ljungerud är en av de 70 som valt att engagera sig. Tillsammans håller de musselstrumporna i gott skick och ser till att de inte försvinner.

– När jag började kände jag ingen, säger Camilla Ljungerud, som tycker att det blivit en fin gemenskap bland de frivilliga. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.