Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna på Varagårdsskolan fick testa bland annat cheerleading. Foto: Winnie Gravlund

Blindfotboll och cheerleading – en dag i Bjuv med fokus på idrott

Publicerad

Bara två av tio barn och unga rör sig regelbundet. Idrottens dag i skolor över hela landet ska uppmuntra en förändring. Och i år fick Varagårdsskolan i Bjuv lite extra stöd av Riksidrottsförbundet.

Två av tio barn och ungdomar rör sig inte så mycket som de borde – minst 60 minuter om dagen enligt internationella riktlinjer från Världshälsoorganisationen WHO.

Det visar årets Pep-undersökning (se faktaruta).

– Många barn lever ett alldeles för stillasittande liv, säger Henrik Nilsson från Riksidrottsförbundets Skåneavdelning.

Idrottens dag i Bjuv

Därför ordnar förbundet tillsammans med olika föreningar Idrottens dag varje år. På fredagen var det dags i 500 i skolor runt om i landet. I Skåne var 80 skolor i 29 kommuner med.

Varagårdsskolan i Bjuv var särskilt i fokus i år. Det innebär extra stöd i planeringen och att personal från förbundet var på plats.

Eleverna fick möjlighet att välja från en omfattande lista över idrotter som de kunde testa – från blindfotboll till skolboule och cheerleading.

Häng med till Idrottens dag i Bjuv.

Pep-rapporten

Pep-rapporten är en årlig enkätundersökning om hur mycket svenska barn och ungdomar i åldrarna  4–17 år rör på sig och vad de äter. Bakom undersökningen står Generation Pep och årets rapport genomfördes med stöd av Hjärt-Lungfonden. SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har genomfört undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.