Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sommarmånaderna är det extra svårt att hålla tillräckliga nivåer på blodcentralerna. I dagsläget ligger vissa blodgrupper, inte minst de negativa, på låga nivåer. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Blodreserverna sinar när skåningarna tar semester

Uppdaterad
Publicerad

Likt många tidigare år medför sommartider ökade utmaningar för Skånes blodcentraler. I dagsläget råder ingen akut blodbrist i länet, men det är något som kan ändras fort.

– Blodbehovet tar ju ingen semester – operationer och annat är igång, säger Camilla Hansson, enhetschef på blodcentralen i Helsingborg.

Susanne Kurelid är ett bekant ansikte på blodcentralen i Helsingborg. Dagen till ära firar hon ett jubileum – donationen blir hennes fyrtionde.

Men till skillnad från Susanne Kurelid är det många befintliga blodgivare som inte besöker centralerna under sommarmånaderna. Att många är på resande fot i semestertider medför utmaningar för blodcentralerna att uppnå tillräckliga lager. Enhetschefen Camilla Hansson berättar att det gör det svårare att locka nödvändiga givare, nya såväl som befintliga.

– Vi jobbar väldigt mycket med att försöka ringa våra blodgivare och påminna dem om hur viktigt det är att de kommer hit även på sommaren, berättar hon.

Låga blodlager sommartid

1 200 påsar med blod.

Så stort var det dagliga genomsnittet blodenheter som förbrukas i Sveriges sjukvård i fjol. Enligt blodcentralen går det blod som doneras går främst till patienter med cancer och kroniska sjukdomar, men även vid förlossningar, olyckor och operationer.

Blod är en färskvara

Det är därmed av yttersta vikt att blodcentralerna säkerställer goda blodlager även under sommaren, menar Camilla Hansson. Med en hållbarhetstid på sex veckor är blod en färskvara. Vid allvarliga olyckor eller omfattande operationen kan åtgången vara stor. Därmed kan lagernivåerna komma att ändras snabbt.

– Det är ingen akut blodbrist just nu, men vi har låga blodlager. Men vi är medvetna om att det ligger lite lägre just på sommaren, när våra blodgivare är på semester. Men det är viktigt att komma även i semestertider, säger Camilla Hansson.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Följ med på jubileumsgivning i blodcentralen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.