Foto: Jan Godsk

Blodsugande parasitfisk hamnade hos Öresundsakvariet

Uppdaterad
Publicerad

Två danska sportfiskare fick en överraskning på kroken. På sidan av den torsk som nappat hade den ål-liknande fisken nejonöga sugit sig fast. Nu huserar den i ett akvarium på Öresundsakvariet.

Vad som började som en vanlig fisketur fick en oväntad vändning för vännerna Martin S. Lund och Jan Godsk. När de var i färd med att dra upp en  stor torsk ur vattnet såg de att den hade en minst sagt annorlunda bihang. Detta var danska TV2 Lorry först att berätta om.

Ett nejonöga hade sugit sig fast på torskens sida. Det är en käklös fisk som hör till klassen rundmunnar.

– Min kompis Martin fick upp den och när fångsten kom in i båten såg vi att det hade följt med en ovanlig fisk, säger Jan Godsk.

Foto: Martin S. Lund

Han har erfarenhet av att fånga nejonögon sedan barnsben, och förstod snabbt att den ovanliga fångsten kunde vara av intresse för Öresundsakvariet.

– Jag tänkte med detsamma att det här nog är något som Öresundsakvariet vill ha, säger Jan Godsk.

De tog glatt emot fisken, som nu bor tillsammans med ett annat nejonöga i ett akvarium där besökare kan titta på de underliga varelserna.

– Nejonögat är inte direkt ovanlig, men det är inte så vanligt att få en levererat till akvariet. Det var faktiskt flera år sedan vi kunde visa upp en senast, säger akvariechef Jens Peder Jeppsen i ett pressmeddelande.

Nejonöga

Visa

• En urtidsfisk som vandrar mellan sött och salt vatten

• Lever parasitiskt på andra fiskar i havet

• Dör efter sin enda lek (fortplantning)

• Arten är fredad

• Tillhör klassen rundmunnar

• Förekommer i södra Östersjön och längs Sveriges västkust

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer