Anna Karlberg och Pamela Sjöstrand är landskapsarkitekterna bakom vårblommorna. Foto: SVT

Äntligen – nu är Helsingborgs vårtecken på plats

Publicerad

I onsdags ställdes våren in i Helsingborg. Men nu är det äntligen dags att välkomna den traditionsenligt med torgblomster.

På grund av den rådande väderleken förra veckan fick våren vänta ett tag. Den planerade utsättningen av vårblommor fick ställas in på grund av kylan.

Men under måndagen åkte de första blomsterfaten ut och ställdes fram på Kungstorget.

25 platser

Traditionen grundades i Helsingborg under 90-talet. I år ska totalt 100 fat ställas ut på 25 olika platser i stan.

Arbetet med blommorna har varit igång redan sedan förra våren då blomsterlökarna beställdes. Allt för att hinna få de önskade sorterna. Sedan lökarna planterats har de stått i växthus och väntat på att få ställas ut.

– Det är inte så många andra städer som sysslar med att driva upp en massa lökar för att kunna sätta ut blomsterfat på stan så här tidigt. Så vi är först, säger Anna Karlberg, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Flera lager

Bland de 240 000 lökarna finns bland annat tulpaner, narcisser och pärlhyacinter. Blommorna är planterade i flera lager. Tidiga sorter avlöses senare av lökar som blommar senare under våren. 

– Jag tror att folk blir jätteglada över att se de här vårblommorna överallt. Vi fyller stadens torg och sittplatser med de här härliga blomsterfaten, säger Anna Karlberg.

På onsdag kommer alla fat att finnas på plats. Blommorna beräknas hålla en bit in i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.