En hyresgäst blev utelåst på balkongen på ett äldreboende i Helsingborg. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vår och omsorg. Foto: TT

Blev utelåst på balkongen på äldreboende i Helsingborg – fick ropa efter hjälp

Publicerad

En hyresgäst på ett äldreboende i Helsingborg blev utelåst på balkongen. En annan hyresgäst tog sig ut från boendet utan att det märktes. Nu anmäls händelserna till Inspektionen för vård och omsorg.

De två händelserna inträffade på samma äldreboende i Helsingborg. En hyresgäst blev på något sätt utelåst på balkongen och fick ropa på hjälp för att komma in.

– Jag har fått uppfattningen om att det inte var under någon längre tid personen var utelåst. Personen har inte lidit några fysiska men, så sjukvård har inte varit aktuellt, säger Tina Olofsson, verksamhetschef vård- och omsorgsförvaltiningen.

”Ser jätteallvarligt på detta”

En annan hyresgäst med kognitiv svikt avvek från boendet, något som ska ha skett vid flera tillfällen.

Vid händelserna hade ingen personal utpekat ansvar för tillsynen av respektive hyresgäst och enligt Helsingborgs stad har det saknat arbetssätt för hur arbetet ska fördelas.

– Vi ser jätteallvarligt på detta och man satte igång direkt med att förbättra och förtydliga rutiner, säger Tina Olofsson.

Förbättrade rutiner

Händelserna har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Vad gör ni nu för att det inte ska hända igen?

– Både verksamhetschef och enhetschef jobbar intensivt med att förbättra rutinerna på detta boendet och att stötta sin personal i att arbeta efter gällande rutiner, säger Tina Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.