Birgitta Billing som bor på Planteringen oroas över våldet i området. Foto: Gustaf Wallinder

Boende i området: ”Man blir mörkrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Storbråket utanför en föreningslokal på Gåsebäck i Helsingborg skakar om. Ett flertal boende på Planteringen larmade polisen när de hörde smällar på måndagskvällen.

– Min sambo hörde skott och ringde mig i panik, säger han.

En småbarnspappa, Simon, berättar för SVT hur han blev uppringd av sin uppskrämda sambo vid 21-tiden i går kväll.

Ett par hundra meter från parets bostad hade två grupper drabbat samman.

– Hon hörde två eller tre skott. Jag bad henne gå in och låsa om sig. Det känns otryggt, det händer alltför mycket dåligt här, säger mannen. 

Fynd tyder på skottlossning

Fem personer vårdades för stick- och skärskador på sjukhus under måndagskvällen. En av dem ska eventuellt också ha en skottskada.

Enligt en källa har det gjorts fynd som tyder på att det varit en skottlossning på platsen.

En privat film från gårdagskvällen visar hur en stor grupp män slår vilt omkring sig – även en bil syns köra runt i folksamlingen.

– Utredningsläget är gott. Nu ska vi försöka skapa oss en bild av vad som hänt. Det är ett väldigt stort antal personer som har förhörts, säger Tommy Lindén, chef för utredningssektionen i nordvästra Skåne.

21-åring knivmördad på samma plats

I januari 2018, för nästan exakt tre år sedan, knivskars en 21-åring till döds på samma gata. Birgitta Billing, som bott på Planteringen i många år, tar upp händelsen då hon är ute och rastar sina hundar.

– Nu smäller det igen här. Vad jag reagerar på den här gången är det personer i 30- till 40-årsåldern, vuxna män. Vad är det som kan urarta så att man försöker döda varandra?, säger Birgitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.