Boende som var i livets slutskede lämnades ensam: ”Jätteallvarligt”

Publicerad

En hyresgäst på ett vårdboende i Helsingborgs kommun, som var i livets slutskede, fick inte vak på rätt sätt under en natt. Detta kan ha lett till att den boende inte fått de vårdinsatser som hade behövts.

Så kallad vak hade satts in för hyresgästen som var i livets slutskede, vilket innebär att någon ska vara hos patienten hela tiden. Men den boende fick bara sporadisk tillsyn och omvårdnad vilket ses som ett allvarligt missförhållande, skriver Helsingborg stad i ett pressmeddelande.

– Enhetschefen hade tagit in extra personal för att sätta in vak men sen tror vi att personal har avvikit och tagit rast istället för att sitta vaket, säger Eric Semb, tf verksamhetschef Vård och omsorgsförvaltningen.

Brister i vården

Detta kan kan ha lett till att den boende inte fick de omvårdnadsinsatser som hade behövts under den aktuella natten.

– Det kan ha varit allt från att personen behövt blivit torkad om munnen, behövt något att dricka och så vidare, säger Eric Semb.

Händelsen anmäld

Kommunen har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, som nu håller på att utreda händelsen.

– Det är jätteallvarligt. Palliativ vård är något vi annars brukar vara nöjda med och vi är glasklara på hur det ska ske så det är illa att man inte skött detta, säger Eric Semb.

Efter att missförhållandet upptäcktes ska den boende haft vak på rätt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer