Ann-Christin och Per Holmström tror inte att den nya hyresvärden kommer att lyssna lika mycket på hyresgästerna. Foto: Minna Korsgren

Boende tar emot beskedet: ”Då flyttar vi”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet om vilka lägenheter Helsingborgshem säljer för att få in mer pengar till bolaget men även till staden. Per och Ann-Christin Holmström är inte förvånade att deras lägenhet berörs men funderar redan på att flytta.

Paret flyttade in i sin 3,5:a för ganska exakt fyrtio år sedan då dottern var på väg. Nu är de båda pensionärer och kan konstatera att de har trivts.

Lite i taget har de själva renoverat för att få lägenheten precis som de vill ha den. Bara för någon månad sedan blev köket färdigt, med hjälp från Helsingborgshem.

Men trots detta är deras spontana reaktion då de förstår att lägenheten sålts till en privat fastighetsägare drastisk:

– Då flyttar vi, utbrister Ann-Christin Holmström och får medhåll från sin man.

Vad är det ni är oroliga för?

– Vi har alltid varit nöjda med Helsingborgshem som hyresvärd. Jag tror inte att en ny kommer lyssna på oss lika mycket och bry sig om att renovera lägenheterna, säger Per Holmström.

Hyresgästföreningen positiv

När vi når Hyresgästföreningen i Helsingborg ställer de sig försiktigt positiva till beskedet, nu när beslutet ändå är taget att ett större lägenhetsbestånd skulle säljas menar de att Riksbyggen är en pålitlig köpare med långsiktiga planer.

– Det fanns andra aktörer vi avrådde från av de intressenter som fanns. Det viktiga budskapet till hyresgästerna är att deras avtal med Helsingborgshem nu tas över av Riksbyggen inte ändras, säger Peter Olsén som är förhandlingsledare för Hyresgästföreningen.

Han vill ge Riksbyggen tid att visa vad de vill med lägenheterna och hyresgästföreningen har inga synpunkter på att det är lägenheter på Dalhem som säljs.

– Det viktiga för oss är att hyresgästerna fortsatt ska ha stort inflytande i sitt boende, säger Peter Olsén.

Per och Ann-Christin Holmström spekulerar i en eventuell hyreshöjning på grund av ägarskiftet. Något som Riksbyggen säger att de inte har några direkta planer på.

Däremot har Riksbyggen konstaterat att lägenheterna är gamla och kan behöva rustas upp och då utesluter de inte att på sikt höja hyrorna.

– Det är många gamla och ensamma som bor här i området, flera här har till exempel sagt att det skulle bli för dyrt att trygghetscertifiera sina lägenheter. Så jag tror att många här inte har så stora marginaler, säger Per Holmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.