Konserthuschef Fredrik Österling planerar opera om Svenska Akademien. Foto: SVT&

”Bögtåget” får pris – och nu kommer uppföljaren

Uppdaterad
Publicerad

Om ungefär ett år är det premiär på Helsingborgs Konserthus för en opera om turerna kring Svenska Akademien. Den blir en uppföljning på det prisade ”Bögtåget”.

Nu drar arbetet med en uppföljare till ”Bögtåget” igång på Helsingborgs Konserthus, en uppföljare på så sätt att det åter handlar om ett samhällsfenomen – det blir en kortopera om turerna kring Svenska Akademien.

I videon ovan berättar Konserthusets chef Fredrik Österling mer om de nya planerna.

”Bögtåget” har nu prisats av Nordic Digital PR Awards i kategorin Digital storyteller. I juryns motivering talas det bland annat om att våga ta ställning när det behövs.

– Vi är väldigt glada över det, säger Fredrik Österling, konserthuschef.

”Bögtåget” var resultatet av ett anonymt brev som skickades till Helsingborgs Konserthus. Brevskrivaren var kritisk till att symfoniorkestern spelade verk av bi- och honomsexuella kompositörer.

Konserthuschefen Fredrik Österling tonsatte brevet och operasångaren Richard Söderberg sjöng.

– Från början hade jag tänkt göra det mer humoristiskt men så kände vi att det här är på allvar, brevskrivaren menade verkligen det hen skrev. Då kände vi hur viktigt det var, säger Fredrik Österling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.