Sveriges äldsta minigolfbana ligger brevid det gamla kustsanatorium i Vejbystrand. Sven och Gun Wendelbo testar banan igen som i nästan 70-år legat i träde. Foto: Simon Melin/SVT

Sveriges första minigolfbana – var bortglömd i 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första minigolfbana sägs ha byggts kring 1930-talet i Vejbystrand. Nu efter ungefär 70 år i glömska går det att spela igen.

– Här finns det åtta banor att spela på, några är lite bättre och andra är lite sämre, säger Gun Wendelbo företrädare KVS-musset.

1903 byggdes kronprinsessan Victorias kustsanatorium i Vejbystrand av läkaren Ernst Lindahl. Idén hämtades från Frankrike för att skapa en plats för personer med skelett-tuberkulos.

– Patienterna som var här kunde befinna sig i allt från ett halvår till sju år och de behövde saker att göra, säger Gun Wendelbo.

Sveriges övergivna platser

Frisk luft och fritidssysselsättning

Det var i slutet på 1920-talet som minigolfen uppfanns och bara ett par år senare byggdes banan för sanatoriets patienter.

– Då tyckte han att det var något för hans patienter, att de skulle ha fritidssysselsättning i friska luften, säger hon.

Se mer i klippet ovan om historien bakom Sveriges första minigolfbana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet