Foto: SVT

Bostadsbygge kan tränga undan koloniområde

Publicerad

Helsingborgs styrande blågröna politiker vill bygga 900 bostäder i området kring det gamla mejeriet på Fredriksdal – och då försvinner odlingslotterna som finns där.

Byggplanerna finns med i ett förslag till mark- och boendeprogram för staden och rör ett totalt 76 000 kvadratmeter stort område intill Filbornavägen och Lägervägen.

Det gamla mejeriet, som ägs av Peab sedan flera år, utgör en mindre del av området. Större delen är kommunal mark som Mejerigatans koloniförening arrenderar i nuläget.

”Då försvinner allt grönt”

Det har funnits byggplaner i området förut, och sedan några år löper koloniföreningens arrendeavtal på ett år i taget, men nu är oron tillbaka.

– Det är klart det är tråkigt, inte bara för mig personligen utan för alla som har kolonilotter här och har lagt ner sin odlingssjäl i det som växer här. Jag tycker det är lite tråkigt när man märker att de grönområden som finns, att man tänker sig bygga där och förtäta bebyggelsen – då försvinner allt grönt, säger Peter Eriksson som haft sin kolonilott på Fredriksdag i omkring 15 år.

Möter politiskt motstånd

Socialdemokraterna är emot planerna och lämnade i måndags in en motion till kommunfullmäktige.

De vill att Mejeritomten avskrivs som förtätningsprojekt för bostäder och istället införlivas i Fredriksdals rekreationsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.