Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Bodén, verksamhetschef för vård och omsorg, är övertygad om att nya åtgärder kommer att lyfta Perstorp från sin bottennotering. Hör mer om hur detta ska ske i inslaget. Foto: SVT

Bottennotering för Perstorps hemtjänst – nytt index ska stärka kommuners insatser

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Perstorp har tidigare varit i blåsväder, men nyligen kom en ny bottennotering. Perstorp är lägst rankad av samtliga 290 kommuner, men nu ska nya insatser ge hemtjänsten ett lyft.

Susanne Bodén är verksamhetschef för vård och omsorg i Perstorp. Hon tror att resultatet i årets hemtjänstindex från SPF Seniorerna speglar att Perstorps kommun inte skickade in något underlag till Socialstyrelsen inför den nationella brukarundersökningen i år.

Varför gjorde man inte det?

– Jag kan tänka mig att det handlar om slarv och miss i kommunikationen som tyvärr har inneburit att en viktig uppgift har fallit mellan stolarna.

Hon fortsätter:

– Det är där vi har vårt facit på om vi utför en bra eller dålig hemtjänst, så det är väldigt viktigt att vi tar in deras upplevelser av vår hemtjänst.

Tidigare brister i arbetsmiljö

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om en rad brister i hemtjänsten i Perstorps kommun. För snart två år sedan slog personalen larm till arbetsmiljöverket om en ohållbar arbetssituation med minutstyrt schema.

– Efter att man slog larm om arbetsmiljön i hemtjänsten har arbetsgivarna tillsammans med kommunal gjort en åtgärdslista. Där är nu alla åtgärder genomförda och handlingsplanen avslutad.

Nya åtgärder

Sedan Susanne Bodén tillträdde tjänsten i april har hon fått till sig att många känner en stress i arbetet och att det saknas en daglig struktur – trots att antalet medarbetare i hemtjänsten ökat de senaste åren.

– Detta är något vi behöver titta vidare på. Och vi behöver bygga på fakta för att veta vilka åtgärder som ska göras.

Nu hoppas SPF Seniorerna att Hemtjänstindex ska kunna ge kommuner verktyg att utvärdera och vidareutvecklas sina insatser inom just hemtjänst.

Läs mer i faktarutan nedan.

Hemtjänstindex nordvästskåne

I fjol lanserade SPF Seniorerna ett index för att utvärdera kvaliteten hos kommunernas hemtjänst på ett likvärdigt vis.

Till grund för utvärderingen ligger tillgängligheten för information på hemsidor, biståndshandläggning, utförande och brukarupplevelse samt kommunens stöd och utveckling. I centrum står seniorernas behov.

Kommun och resultat 2023 (av 290):

4. Helsingborg – Högt

71. Bjuv – Över medel

80. Örkelljunga – Över medel

97. Höganäs – Över medel

106. Båstad – Över medel

107. Ängelholm – Över medel

117. Landskrona – Nära medel

122. Klippan – Nära medel

187. Åstorp – Nära medel

253. Svalöv – Under medel

290. Perstorp – Lågt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.