Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bowlaren Marcus Mårtensson tävlade i Special Olympics i Berlin i somras. Med sig hem i bagaget fick han ett silver i tvåmanna. ”Det kändes mäktigt”, säger han. Följ med honom till bowlingbanan i inslaget. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Branden i Åstorp stoppar inte bowlarna från HBK Åsen

Uppdaterad
Publicerad

Bowlinghallen i Åstorp har varit en uppskattad samlingsplats, speciellt för HBK Åsen. Men branden i december sätter inte spärrar för dem. I väntan på att få återvända till sin hemarena håller klubben gemenskapen och bowlingglädjen vid liv i Klippan.

Förkolnade bjälkar, bränd isolering och rökskadade väggar. En bowlinghall sargad av såväl eld som vatten från släckningsarbetet.

Nyligen inleddes omfattande saneringsinsatser av den bowlinghall i Åstorp vars innertak fattade eld i början av december i fjol.

Stora delar sotskadades

Efter att släckningsinsatsen från Åstorp, Klippan och Ängelholm avslutats stod det klart att lokalen inte längre gick att ha i bruk, till följd av de skadorna som uppstått.

– Det är fortfarande oklart exakt vad som startade branden, men det startade i undertaket. Vad vi kan se i dagsläget är att ungefär en tredjedel av lokalen är sotskadad, berättar Mattias Peterson, projektledare för saneringsinsatsen.

Sedan branden har lokalen hållit stängt och bowlare har hänvisats till andra hallar i trakten.

Viktig samlingsplats

Men för vissa frekventa besökare har lokalen varit långt mer än en bowlinghall. Det har varit en viktig samlingsplats. Inte minst för HBK Åsen, som är en klubb som riktar sig till funktionsnedsatta.

– Här kan man spela och umgås på ett skojsigt sätt. Vännerna är viktiga, men det är också kul att vinna, säger bowlaren Matteus Pfeiffer.

Enligt ledaren Marianne ”Mojjan” Mårtensson har klubben blivit en knutpunkt, där människor med olika typer av funktionsnedsättningar finner gemenskap och trygghet. En plats där man överkommer utmaningar tillsammans.

Även om de gläds åt att kunna nyttja temporära lokaler i Klippan längtar klubben hem.

– Vår hemmahall är ju Åstorp och vi vill komma tillbaka dit så fort som möjligt. Men vi kan ju inte mer än göra det bästa av det som är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.