Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är en katastrof att en myndighet skickar ut ett sådant här papper, säger Bengt Nilsson som lever på försörjningsstöd. Foto: Minna Korsgren/SVT

Besked till bidragshushåll: Inga pengar till jul – ändrades när SVT ställde frågor

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har hundratals hushåll fått veta att socialbidraget nästa månad inte kommer att betalas ut förrän efter julafton. Men nu drar Helsingborg stad tillbaka beslutet – efter att SVT ställt frågor.

Brevet som för några dagar sedan gick ut till flera hundra hushåll var tydligt: det blir inget socialbidrag före jul.

Bidraget för januari kommer i stället den 27 december.

Anledningen, enligt Nadine Khalil, verksamhetschef för ekonomiskt bistånd, är att förvaltningen inlett ett pilotprojekt. Syftet är att koncentrera utbetalningarna till en dag i slutet av månaden – i stället för tre olika dagar.

Invånare vill ha bidraget senare

Ungefär 800 hushåll ingår i försöket och ska ha fått brevet.

Vad är tanken med det här?

– Vi har invånare som efterfrågat det här, som vill få sina pengar i slutet av månaden. Eftersom det är då man normalt har utgifter som ska betalas, säger Nadine Khalil.

Men arbetsgivare betalar ju normalt ut lön före jul?

– Ja, men det här är inte lön, det är bidrag. Och man bör komma ihåg att de här hushållen även får andra bidrag, exempelvis barnbidrag och bostadstillägg, säger Nadine Khalil.

Backar från beslutet

Så lät det i onsdags.

Men sedan SVT Nyheter Helsingborg börjat ställa frågor har förvaltningen ändrat sig.

Nu meddelar kommunen att samtliga hushåll som ingår i projektet – och som fyllt i en komplett ansökan och lämnat den i tid – kommer att få sitt bistånd den 23 december.

– Vi tog in fördjupad information och det har kompletterat vår bild av frågan. Nu har vi kunnat säkerställa att vi har bemanning så att utbetalningarna ska kunna ske i tid, säger Nadine Khalil.

Ifrågasätter brevet

Ett nytt brev kommer att gå ut under nästa vecka.

Bengt Nilsson lever på försörjningsstöd och har många år av hemlöshet bakom sig. Han är kritisk till förvaltningens agerande – även om han själv inte fått brevet.

– Det är en katastrof att en myndighet skickar ut ett sådant här papper. Vi försöker ju skapa en tillitsbaserad stad, och jag undrar hur vi skapar tillit med sådana brev.

Så många berörs av pilotprojektet

Visa

Brevet har gått ut till cirka 800-900 hushåll. Det är en tredjedel av de cirka 2400 hushåll som får försörjningsstöd.

Förvaltningen bedömer att cirka 700-750 hushåll faktiskt kommer att beviljas bistånd för januari månad. De får socialbidragen – enligt det senaste beskedet – den 23 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer