Foto: Firas Razak

Bristande brandsäkerhet i många radhus

Uppdaterad
Publicerad

Många radhus av den typen som eldhärjades i Bjuv saknar tillräckligt bra brandskydd. Nu ska Bjuvsbostäder göra säkerhetskontroller av samtliga hus i det drabbade området.

De senaste tio åren har det brunnit i flera radhuslängor i Nordvästskåne, inte minst i Åstorp där det brunnit tre gånger. Efter ett par bränder i bostadsområdet Dala tröttnade hyresgästerna på otryggheten och gick ut med krav på nya brandväggar mellan kedjehusen.

Räddningstjänst Syd har gjort en granskning av säkerheten i 2 000 radhus. 

Enligt dagens brandskyddsregler ska ett radhus i en länga kunna står emot en brand i en timme innan elden sprider sig till nästa hus.

Spreds snabbt

Men tisdagsnattens våldsamma brand i Bjuv är ett exempel på att det inte alltid fungerar så. Lågorna spreds på bara kort tid vidare till grannhuset som också eldhärjades svårt.

Jonatan Sjöberg, operativ chef vid Räddningstjänst Nordväst säger att det handlar om att brandskyddsväggarna mellan husen kan vara otillräckliga av olika anledningar. 

– De här husen är ju byggda enligt den brandsäkerhetsnorm som gällde då, för rätt många år sedan. Det viktigaste vid sådana här händelser är att folk kan ta sig ut på ett säkert sätt och vid den här typen av radhusbränder är det inget problem. Men samtidigt är det inte rimliga konsekvenser på egendom när en hel radhuslänga försvinner. Det blir enorma konsekvenser för de drabbade.

Alla hus ska granskas

Nu ska samtliga radhus i området vid Krongatan undersökas igen.

– Husen är brandsäkrade för 15 år sedan. Nu ska vi gå igenom alla hus i området för att avgöra om de lever upp till dagens krav, berättar Bjuvsbostäders vd Mats Nilsson.

Jonatan Sjöberg välkomnar initiativet.

– Jättebra! Vi vill ju ha igång den här processen på flera ställen. Det finns väldigt många sådana här radhuslängor i vårt område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.