– Har inte en kommun egna skyddade boenden eller handlingsplaner så kan det ställa till det för oss, säger Susanne Gosenius som är brottsoffersamordnare vid polisen i Region Syd. Foto: TT/SVT

Brottsoffer får olika skydd beroende på vart de bor

Publicerad

Ansvaret för att skydda brottsoffer ligger främst på kommunerna, enligt Socialtjänstlagen. Men nästan inga kommuner i nordvästra Skåne har handlingsplaner eller riktlinjer för hur det ska gå till.

I Klippan i år har två personer hoppat av olika kriminella gäng. Den ena hoppade av ett mc-gäng och fick hjälp av kommunen att gå vidare.

– Han har fått skyddat boende, hjälp med ett nytt körkort och har lyckats skaffa sig ett nytt jobb, säger Gunilla Svensson (S) som är socialnämndens ordförande i Klippan kommun.

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att det ska bli bra.

Det är kommunens yttersta ansvar att hjälpa ett brottsoffer vidare. Både med skyddat boende, ekonomiskt stöd med mera. En avhoppare från ett kriminellt gäng räknas också som ett brottsoffer och ska därmed få skydd.

Men även kvinnor utsatta för våld i nära relationer eller vittnen i speciella rättegångar är exempel på personer som har rätt till skydd.

Men det ser väldigt olika ut hur kommuner hanterar det.

– Det är kommunens lagstadgade skyldighet. Har inte en kommun egna skyddade boenden eller handlingsplaner så kan det ställa till det för oss, säger Susanne Gosenius som är brottsoffersamordnare vid polisen i Region Syd.

För det utsatta brottsoffret kan konsekvenserna bli ödesdigra.

– Det kan leda till att ett brottsoffer står mitt i natten, misshandlad, och har ingenstans att ta vägen, säger Susanne Gosenius.

Hon berättar att det har hänt i flera kommuner i Skåne.

I Malmö sköts i princip all förmedling av skydd till brottsoffer av myndigheter. Foto: SVT

Vem som ansvarar för skyddade boenden ser också olika ut. I Malmö hanteras det främst av myndigheter medan det i nordvästra Skåne ser helt annorlunda ut.

Där använder sig kommunerna i stor grad av ideella organisationer.

– De ideella organisationerna är superviktiga för oss och gör ett fantastiskt jobb. Men det är trots allt kommunernas lagstadgade ansvar att ta hand om brottsoffer. Har man inte egna skyddade boenden får man kanske gå ihop med andra kommuner, säger Susanne Gosenius och fortsätter:

– Det ger signalen att kommunerna i nordvästra Skåne kanske borde satsa mer på kriscentrum.

I nordvästra Skåne använder sig kommunerna i mycket större utsträckning av ideella organisationer för att skydda brottsoffer Foto: SVT

Efter att SVT Skåne Helsingborg tog kontakt med Klippan kommun säger Gunilla Svensson (S) nu att hon ska ta tag i ett samarbete med närliggande kommuner för brottsoffers säkerhet.

– Det är alltid bra med extra insyn, säger hon.

Handlingsplaner i kommunerna

Ängelholm – ingen handlingsplan

Klippan – Ingen handlingsplan

Bjuv – ingen handlingsplan

Landskrona – ingen handlingsplan

Örkelljunga – ingen handlingsplan

Båstad – ingen handlingsplan

Svalöv – ingen handlingsplan

Höganäs – ingen handlingsplan

Perstorp – ingen handlingsplan

Åstorp – ingen handlingsplan

Helsingborg – har en handlingsplan

Några av kommunerna uppger dock att de håller på att utarbeta riktlinjer eller att de har riktlinjer för att hantera våld i nära relationer som de applicerar på alla ärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.