Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, (till vänster i bild) och Jan Björklund, gruppledare för S, debatterar våldet i gängvåldet i Helsingborg.

Bura in livstidskriminella – och fokusera på ”springpojkarna”

Uppdaterad
Publicerad

De livstidskriminella måste bort från gatorna – först därefter kan de yngre pojkarna fångas upp med kommunens insatser. Det är både Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S) överens om.

Enligt polisen finns det en svans av unga pojkar som utför äldre kriminellas ärenden. Vi bad läsarna om frågor till de två partiledarna. En läsare undrade: ”Vad vill ni göra åt det faktum att många av brottslingarna är unga”.

-  Framför allt handlar det om att se till att dessa inte blir förebilder med coola bilar, snygga klockor och andra statusföremål. De måste buras in, och det är en statlig angelägenhet. Sedan ska kommunen ta hand om ”svansen”, och erbjuda andra vägar för dem, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Skolan har en jätteuppgift”

Fenomenet med unga ”springpojkar” är ett jätteproblem, enligt Jan Björklund, gruppledare för Socialdemorakterna.

– Vi måste få bort de livstidskriminella, och vi måste få fler goda förebilder. Sedan behöver vi sätta fokus på narkotikan och den svarta ekonomin, säger Björklund.

För ungdomar på glid vilar ett stort ansvar på skola och socialtjänsten. Det påpekar de experter inom polisen som vi talat med. Även där är politikerna eniga.

– Skolan har en jätteuppgift, liksom socialförvaltningen när det gäller att erbjuda ungdomar ett alternativ till det kriminella livet, säger Jan Björklund.

Om socialdemokraterna kommer till makten vill Jan Björklund utöka stödet till ideella föreningar som erbjuder andra vägar för kriminella.

Efterfrågar ny lagstiftning

– De här ungdomarna måste få tillbaka bra normer och de måste ges möjlighet att komplettera sin utbildning, säger Björklund

De fall där unga lyckas lämna kriminaliteten behöver uppmärksammas mer, enligt Danielsson. För att lära av det som blir rätt. Därtill ser han, liksom Björklund, behov av skärpt lagstiftning.

– Du kan som ung idag bli grovt kriminell innan du får en kännbar reaktion från samhället. Det finns alldeles för många förmildrande omständigheter för att du är ung, där behöver vi bli tydligare och tuffare tidigare, säger Peter Danielsson.

En avhopparverksamhet, för unga som vill lämna det kriminella livet, ska komma på plats, lovar han.

– Vi behöver stärka kedjan mellan skolan, socialtjänst och en avhopparverksamhet. Det tittar vi på just nu och den kan bli verklighet i närtid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.