Skolan och socialtjänsten är nyckelaktörer för att fånga upp unga på glid i samhället. Det är både kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S), kommunalråd och oppositionspolitiker, överens om.
”Jag har mött människors oro”
Båda bekymras över det tilltagande våldet.
– Det är en helt oacceptabel utveckling. Än så länge är det kriminella som begår de här handlingarna mellan varandra, men det är bara en tidsfråga innan någon oskyldig kommer att komma emellan. Det skapar också väldigt stor otrygghet i vår stad, säger Peter Danielsson.
Sedan början av 2017 har ett 20-tal skottlossningar inträffat i Helsingborg. Fem unga män har mist livet. Gemensamt för offren är att de är mellan 20 och 30 år gamla och att de tidigare dömts för brottslighet.
Läs mer: Politikens svar: Bura in livstidskriminella – och fokusera på ”springpojkarna”
Ska starta avhopparverksamhet
Peter Danielsson lovar att en avhopparverksamhet ska komma igång i Helsingborg. Där ska kriminella kunna erbjudas en väg ut ur sin brottsliga karriär.
– Vi tittar på hur det ska byggas upp en sån verksamhet inom socialförvaltningen, för att upptäcka och identifiera unga som är på glid. Det är så pass viktigt att vi är beredda att lägga pengar på detta oförutsett, säger Danielsson.
Hela samhället påverkas av den våldsamma utvecklingen.
– Jag har varit i de områden – Närlunda och Drottninghög – som drabbats av de här dåden. Jag har mött människors oro och otrygghet och det är klart att vi måste agera kraftfullt, säger Jan Björklund.
En svans med pojkar
Enligt polisen finns runt 20-30 kriminella män som är involverade i gängkriminalitet i stan. Runt dem finns en svans av små pojkar, vissa så unga som 12 år, som springer ärenden åt de äldre.
– Det är viktigt att få bort förebilderna, de grovt kriminella, från gatorna och skapa nya, goda, förebilder, säger Jan Björklund.
Men Danielsson delar inte uppfattningen att Helsingborg är uppdelat mellan söder och norr – där segregation och kriminalitet råder i den södra delen, medan bättre levnadsvillkor och tryggare tillvaro råder i den norra.
– Jag är trött på den beskrivningen. Vi har en segregation, men den är i så fall mer kopplad till öst och väst, säger Peter Danielsson.
Segregationen synlig
Jan Björklund tycker däremot att uppdelningen mellan söder och norr både är synlig och reell.
– Det är bara ta en promenad i stan så upplever man det. Vi måste satsa mer för att få söder att växa, liksom flera andra stadsdelar, Dalhem och Drottninghög, till exempel, säger han.
Ett längre inslag från debatten kommer att kunna ses på vår sajt under fredagskvällen.