Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar hundföraren och familjerättssekreteraren Helena Rylander vad hundarna Lo och Chili kan bidra med och hur de kan påverka mötet. Foto: Linda Ekström/SVT

Chili och Lo tränas för att bli vårdhundar i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan Chili och Lo titulera sig som färdigutbildade terapihundar och jobb kommer de att få – inom socialförvaltningen i Helsingborg.

Den nya satsningen är till för möten inom socialtjänsten där hundarna ska verka som en brobryggare i mötet mellan klient och personal.

– Det kan handla om att leka, promenera eller mysa med hunden till exempel, säger hundföraren Helena Rylander som också jobbar som familjerättssekreterare.

”Får minskad ångest”

Martina Avasoo-Barte är innovationsledare på socialförvaltningen och hon säger att det finns många med fördelar med att hund med i mötet.

– Djur gör att man utsöndrar må-bra-hormoner, sänker stressnivåer i kroppen och får minskad ångest, säger hon.

I tidigare klientmöten har de sett att barn och vuxna kan öppna upp sig genom att hunden är där och leker med hundföraren eller klienten.

– Det är ett kvalitetshöjande arbetssätt, klienten kan våga prata om svåra saker och klappa, leka eller viska till hunden, säger Martina Avasoo-Barte.

Se videon för att höra om vad hundarna kan bidra med.

• Staden ställer krav på både hundförare och hund. Först och främst ska hunden lämplighetstestas av Vårdhundskolan. Det är även krav på utbildning under nio månader samt fullgjord praktik. Varje hund har 100 praktiktimmar.

• Staden har tillsammans med Vårdhundskolan testat att ha med hundar både på stödboenden för vuxna, i samtal med barn och unga och i möten med personer som besöker socialtjänsten. Hundar kan bidra till att minska ångest och fungerar lugnande. Socialförvaltningen kommer använda hundarna som en del av verksamheten från och med hösten 2023.

• För tillfället blir det två hundförare och två hundar i tjänst på stadens socialförvaltning.

Källa: Helsingborg kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.