Foto: Sofie Lahtinen-Carlsson

21-åriga Clara vidare till VM-final

Uppdaterad
Publicerad

VM för islandshästar i Holland pågår för fullt och Söderåsens Clara Olsson är vidare till final på söndag. Hon fick högst poäng i sin tävlingklass och leder uttagningen.

– Det känns lite overkligt, jag har inte riktigt förstått det, säger 21-åriga Clara Olsson.

SVT har tidigare rapporterat om Clara Olsson som tillsammans med sin islandshäst Thor har vunnit två raka SM-guld och är efter dagens första uttagning i Holland vidare i final i VM på söndag. Hon fick dessutom högst poäng i sin tävlingklass Young Rider; ryttare mellan 16-21 år, vilket gör att hon leder uttagningen.

– Det kändes bra, träningen har känts bra här nere också, säger Clara Olsson.

LÄS MER: Clara Olsson är redo för VM i Holland

Rider på lös tygel

Clara och Thor tävlar i deras specialgren T2. Det unika med T2 är att man rider på lös tygel. Ryttaren har tre varv till sitt förfogande för att visa tre olika moment av tölt: valfritt tempo tölt, långsam tölt och slutligen tölt på lösa tyglar.

Idag tävlade alla som har grenen T2, totalt 42 stycken, både Young Rider och seniorer. Clara red som nummer tre.

– Jag var nöjd med min uttagning och glad över poängen, sen var det bara att vänta och se vad de andra skulle få för poäng, fortsätter Clara Olsson.

Bäst av alla Young Riders

Clara fick 7,10 poäng av totalt 10 och var bäst av alla Young Riders. Hade hon varit senior hade hon hamnat på en åttonde plats. Nu ska hon tillsammans med fyra andra finalister tävla om VM-guld på söndag.

Under finalen tävlar samtliga finalister med sina islandshästar samtidigt på banan. Poängen kommer då att nollställas vilket gör att placeringen kan bli hur som helst mellan de fem tävlande.

Vad tror du om chanserna på söndag?

–  Vi var ju bäst i uttagningen, man vet inte eftersom man är två i teamet. Men det är klart att man hopas att det ska gå bra och jag ska satsa allt och hoppas att det går hela vägen, avslutar Clara olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.