Flera hamnar som SVT varit i kontakt vittnar om ett rejält ökat intresse för båtlivet. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Lavinartad ökning av båtköp: ”Hinner inte fram till säljaren innan båten säljs”

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa en begagnad båt kan kosta ungefär lika mycket som en inställd utlandssemester. Flera aktörer i nordvästra Skåne spår en ordentlig båtboom i sommar när coronapandemin skrotat resplanerna för stora delar av befolkningen.

– Jag har en kompis som försökt köpa båt, men han har inte ens hunnit fram till säljaren innan båten gått, säger Joakim Hammerö, som vi träffar när han grejar med sin egen båt i Lundåkrahamnen.

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med fem större hamnar längs den nordvästskånska kusten, samtliga bekräftar att intresset för att få båtplats är stort inför sommarsäsongen. Flera har fullt medan det på andra håll fortfarande finns en del båtplatser kvar.

Fler annonser ute än i fjol

Blocket bekräftar att det ligger fler annonser ute i landet i år både vad gäller motor- och segelbåtar, samma trend finns även i Skåne.

Dessutom har priserna gått upp och att båtarna säljs betydligt snabbare.

Även två lokala båtvarv som SVT Nyheter Helsingborg varit i kontakt med bekräftar ett ökat intresse.

– Vi har nog ökat vår omsättning med 20 procent i år jämfört med i fjol. Det är nog framförallt små motorbåtar vi sålt lite mer av, intresset att köpa både begagnat och nytt är stort, säger Niclas Svensson vid Sydmarin på Råå.

– Vi säljer betydligt mer just nu, en stor grupp är de som köper båt för första gången. Vi hoppas att trenden kommer hålla i sig och lyfter båtlivet även på längre sikt, säger Martin Christensson som är försäljningschef på Skåne marin.

62 procent av segelbåtarna som annonserades ut i Skåne i maj blev sålda inom en vecka, för ett år sedan var det 12 procent.

66 procent av motorbåtarna som annonserades ut i Skåne i maj såldes inom en vecka – för ett år sedan var det 22 procent.

Medianpriset för båtar i alla kategorier var i maj i landet 55 000 kronor – för ett år sedan var det 49 000 och antalet annonser totalt sett har ökat för båtar.

SVT har varit i kontakt med hamnarna på Råå, i Skälderviken, Lundåkrabukten, Höganäs och Båstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.