Antalet misstänkta eller konstaterade fall av covid-19 inom omsorgen i Helsingborg har fördubblats på en vecka – här berättar omsorgsdirektören Annika Andersson mer. Foto: SVT/TT

Coronasmitta på flera vårdboenden i Helsingborg

Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset ökat snabbt i Skåne och har nu åter tagit sig in på flera äldreboenden. I Helsingborg har smittan konstaterats på fem av kommunens 18 vårdboenden.

Totalt är det just nu 26 personer inom vård- och omsorgsnämnden och socialnämndens verksamheter i Helsingborg som har misstänkt eller konstaterad covid-19. Detta jämfört med 12 fall förra veckan.

Hur många av dessa som finns på stadens äldreboenden vill inte kommunen kommentera men smitta har konstaterats på fem av Helsingborgs 18 vårdboenden.

– Vi ser att det är en ökning. Man är väldigt observant med symptomkontroll och vi testar väldigt många. Men om vi tittar på de här fem vårdboendena så är det enstaka fall och det ser ut som att vi lyckas begränsa det så det inte blivit någon stor smittspridning, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör Helsingborgs stad.

Facket vill inför munskydd

På grund av den ökade smittspridningen vill fackförbundet Kommunal att personal även ska bära munskydd som ett komplement till visir vid all ansiktsnära vård – oavsett konstaterad eller misstänkt smitta eller inte.

– Det är ett tillägg till alla andra åtgärder och vi menar inte att man ska ta bort visiren eller inte hålla distans utan det här är ett extra skydd, säger Louise Ressner, arbetsmiljöansvarig på Kommunal.

Detta är något som Helsingborgs stad diskuterar – men i nuläget inte planerar att införa.

– Vi tittar på det om det finns anledning att växla upp men det är komplext och det kan vara svårt för vissa äldre att förstå personal om man både har visir och munskydd och vi måste göra de övervägandena också, säger Annika Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.