Fredrika Ek i Pamirbergen Foto: Privat

Cyklade världen runt – nu är hon tillbaka i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fredrika Ek är tillbaka i Sverige efter en drygt 1000 dagars cykelresa. I dag anlände hon i Helsingborg men fortsätter sin resa till hemorten Sundsvall.

Hon har hunnit besöka mer än 40 länder sen hennes resa började i Sundsvall den 8 mars 2015.

–Det känns väldigt blandat att vara tillbaka i Sverige. Jag har längtat hur länge som helst att få komma tillbaka igen och träffa familj och vänner. Men sen vill jag inte riktigt att denna resa ska ta slut, så lite blandade känslor men självklart glad.

Intresset växte

Fredrika fick upp ögonen för långdistanscykling 2013 när hon gjorde en längre cykelresa genom Europa. Sen växte intresset och drömmen att få göra en större resa, att få komma längre bort.

–Jag var nyfiken på att se mer än bara Europa. Det var en liten dröm som växte sig stor och tillslut hände det.

Fredrika har under sin resa drivit en välgörenhetsinsamling för utsatta flickor och kvinnor i världen att få möjligheten till ett bättre liv utan fattigdom och förtryck. För varje mil ville hon få in 100kr för att nå sitt mål. Vilket hon lyckades med.

– Det känns så bra att denna utflykt som startade som min egna galna idé, fick ett så viktigt och gott syfte. Jag är så sjukt tacksam och glad att denna insamling har gått så bra.

Vidare till Stockholm

Fredrikas resa fortsätter uppåt i landet efter ett stopp i Helsingborg hos hennes släkt. Sen tar hon sig vidare till Göteborg, Linköping och Stockholm för att sen nå sin slutdestination Sundsvall i mitten av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.