Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Busschauffören Mikael Naxén uppskattar satsningen på de nya elbussarna. Foto: SVT/Ellinor Eke-GöranssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Arbetet på Drottninggatan i Helsingborg är klart – nya elbussar sätts in

Publicerad
Sedan våren 2017 har det pågått ett omfattande vägarbete i centrala Helsingborg. Nu är allt klart och den nya, eldrivna, busslinjen Helsingborgs-Expressen börjar rulla under söndagen.

Helsingborgarna har under en lång tid fått vänja sig vid att det har varit svårframkomligt i trafiken i centrum. Från Hälsovägen till Stortorget och på Jänvägsgatan har det pågått ett stort trafikombyggnadsarbete.

Bland annat har det byggts bussfiler där den nya Helsingborgs-Expressen ska gå. Dess linje blir linje 1 och samtliga Express-bussar är eldrivna. De resterande av Skånetrafikens bussar kommer att bytas ut mot nya eller renoveras. Lisa Åhlen, affärschef på Skånetrafiken, ser fram emot söndagens invigning av Express-bussarna.  

– Det kommer finnas olika aktiviteter vid busstoppen. Det är en dag man inte vill missa, säger hon.

Positivt att arbetet är klart

SVT begav sig ut på stan för att prata med helsingborgarna om vad de tycker om att arbetet i centrum nu är färdigt.

Staffan Claesson. Foto: SVT/Cornelia Smedberg

– Det är skönt, det har blivit snyggt och fint! Det har varit en enda röra. Jag har mest gått runt och väntat på att det ska bli klart. Jag ser det som positivt att vi har gått två körbanor för bilarna och jag ser fram emot de nya elbussarna, det ska bli roligt att provåka dem!, säger Staffan Claesson.

Evelina Nipnikaite Foto: SVT/Cornelia Smedberg


– Det ser trevligare ut på gatorna. Jag bor i Höganäs så tidigare har jag försökt att undvika centrum när jag skulle ta mig någonstans med bil, säger Evelina Nipnikaite.

Björn Palén och Sara Floman. Foto: SVT/Cornelia Smedberg


– Det är bra att man får cykla ifred och att de har breddat cykelvägarna. Utopin skulle vara att ha en helt bilfri stad, säger Sara Floman som får medhåll av Björn Palén.

Häng med på en provtur med nya bussen i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer