Dagmar är en gaffelriggad Colin Archer typ. Hör mer om renoveringen och planerna för träbåten i klippet. Foto: Simon Melin/SVT

Hundraåriga segelbåten Dagmar ska bli som ny – för de yngres skull

Publicerad

Det är en unik segelbåt i trä och trots hennes höga ålder på nästan hundra år ska hon bli som ny.

– Dagmar är en gaffelriggad Colin Archer-typ som är tolv meter lång och väger 17 ton, säger Bengt Larsson från Dagmars skeppslag

Om inte Råå Träbåtsförening och Dagmars skeppslag tagit sig an båten, hade den troligtvis inte längre flutit.

– Den riskerades att huggas upp, säger Bengt Larsson.

Lugnt och metodiskt

Tanken är att renoveringen ska väcka de ungas intresse för segelbåtar gjorda i trä, men att nå ut till just ungdomarna har visat sig vara lättare sagt än gjort.

– Vi har inte hittat något bra sätt att locka hit ungdomarna för att vara med i processen, utan vi får lugna oss tills båten är i färdigt segelbart skick, säger Bengt Larsson.

Trots att renoveringen pågått i drygt ett år återstår det ytterligare drygt ett år till innan båten är redo för avfärd.

– Det som återstår är att fixa till är inredning och riggen. Vi saknar en mast och den måste vara av det speciella träslaget Douglasgran som bara växer naturligt i Nordamerika, säger Bengt Larsson.

Rätt material

Att hitta rätt material är inte helt lätt och föreningen är ibland kräsen.

– Den finns inplanterad på ett ställe uppe på Hallandsåsen där en godsägare planterade Douglasgran för hundra år sedan. Vi hoppas vi kan köpa trä av honom, säger Bengt Larsson.

Se hur båten Dagmar ser ut i dagsläget och hör Bengt Larsson berätta om renoveringen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.