För att hitta rovdjur utan spår i snön vill länsstyrelsen ha en utökad kameraövervakning. Foto: SVT

Snöbrist försvårar rovdjursspårning i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

De senaste vintrarna har varit väldigt snöfattiga i Skåne. Det gör att traditionell rovdjursspårning i snö har blivit allt svårare. Inför årets inventeringssäsong vill länstyrelsen därför ha rätt att sätta upp fler kameror.

I månadsskiftet drar årets säsong för inventering av rovdjur i gång i Skåne. För att veta hur många lodjur och vargar som finns i länet har länsstyrelsen mestadels letat spår i snön som de följt för att sedan försöka kartlägga djuren i området.

Det har dock blivit allt svårare i takt med att det blir färre dagar med snö.

– Som det varit de senaste åren har det varit få dagar med tillräckligt mycket snö, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

I stället vill länsstyrelsen använda sig av viltkameror i större utsträckning.

– Genom att använda viltkameror som man sätter upp på vissa platser så kan vi fånga upp djuren på bild, säger David Börjesson.

Därför har länsstyrelsen ansökt om tillstånd att utöka sin kameraövervakning från 20 kameror till 60 stycken. Dessutom så vill man ha rätt att ha kameror uppe längre än de två veckor som tillståndet medger i dag.

– Djuren rör sig över stora områden för till exempel lodjur tar det 1-3 månader innan de besöker samma plats igen, därför är de svåra att upptäcka med kameror som sitter uppe i två veckor, säger David Börjesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.