Trasiga avloppsrör tvingar fram akutenflytt. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Därför kan lasarettsbygget försenas till 2033

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs lasarett behöver en ny akutmottagning och nya operationssalar. Och då måste intensivvården följa med. Det är skälet till att ombyggnaden kan försenas till 2033.

I mars 2019 kunde SVT Nyheter Helsingborg berätta att nya undersökningar hade underkänt avlopps- och vattenledningarna under golvet på lasarettets södra flygel. Systemet var i sämre skick än väntat.

I den delen ligger akuten och operationssalarna. Nyheten slog ner som en bomb och stoppade hela bygget i den delen.

Och det är det beskedet som nu kan försena lasarettsbygget till 2033.

Nytt beslut om akutflytten

I november ska politikerna i Region Skåne fatta beslut om vart akuten och operationsenheten ska flytta, liksom intensivvårdsavdelningen. Förslaget är Almahuset som ligger inklämt mellan den stora sjukhuskroppen och parkeringshuset.

Varför skulle det ta så lång tid att bygga om Almahuset?

– Det är en lång process. Huset ska rivas, det behövs detaljplaner, det ska dras vatten- och avloppsrör och så ska det nya huset byggas. Men det är bättre att det tar tid och blir rätt, säger Ingrid Lennerwald (S), andre vice ordförande i beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar i Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.