Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två av Sveriges bästa gymnasiekockar går på Apelrydsskolan utanför Båstad. I klippet ovan berättar Zeke Westerlund och Tilda Svensson vad som krävs för att vinna. Foto: Simon Melin/SVT

De är Sveriges bästa ungdomskockar: ”Känns helt overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av gymnasie-SM kammades hem av två elever från Apelrydsskolan utanför Båstad. De vann guld i kategorin kök och snart väntar nya äventyr.

Tilda Svensson och Zeke Westerlund var ett av sex lag som tog sig till final i kategorin kök i årets upplaga av gymnasie-SM. Där presterade de så bra att domarna placerade dem högst upp på pallen.

– Det är väldigt kul att få en stämpel att man kan någonting, säger Zeke Westerlund.

”Fick mycket beröm”

Gymnasieeleverna började med ett teoriprov för att sedan komponera och laga en trerättersmeny som sedan bedömdes av en smakjury. Och under hela matlagningen fanns metoddomare med i köket. Där en sak stack ut hos i lag Svensson/Westerlund.

– Samarbete är A och O, funkar inte det funkar ingenting. Det är mycket det jag tror vi vann på, att vi samarbetade bra, säger Tilda Svensson.

Nu väntar nya äventyr

De går nu sista terminen innan studenten och vet vad som väntar dem efter gymnasiet – militären. Passande nog ska Tilda Svensson vara kock i flottan.

– Det kanske inte riktigt var mitt förstahandsval men jag ser framemot det nu. Jag tror att det blir en cool upplevelse, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.