Livräddaren Jessica Ekstrand vid Fria bad ser föräldrar som inte alls sköter uppsikten av sina barn på stranden. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Bristande tillsyn och överskattning av simförmåga – då ökar risken för drunkning

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom värmen – i och med det fler larm om drunkningsolyckor. Människor överskattar sin simförmåga och brister i uppsikten av sina barn, säger Jörgen Hallberg, ordförande för Svenska Livräddningssällskapet i region Skåne.

En drunkning är en för mycket, anser Svenska Livräddningssällskapet. Ändå miste 77 personer livet genom drunkning förra året, varav sex barn. Och juni månad i fjol utmärker sig som den månad då flest, 26 personer, omkom under hela 2000-talet.

Även årets junimånad har inneburit många drunkningstillbud.

– När värmen slår till går många och badar, då ser vi att tillbuden blir fler, säger Jörgen Hallberg, ordförande för Svenska Livräddningssällskapet i region Skåne.

”De har ingen koll”

Livräddaren Jessica Ekstrand i Helsingborg, som gör sin tredje sommar som livräddare, noterat att uppsikten hos föräldrar ibland brister.

– Vissa föräldrar är duktiga och följer med barnen ut i vattnet. Men en del ligger och läser eller tittar i mobilen, de har ingen koll.

Och vad gör ni livräddare då?

– Vissa av oss säger ifrån, andra väljer att hålla extra koll på de här barnen, säger hon.

I klippet kan du höra vad hon iakttagit från sitt torn.

Män överskattar ofta sin simförmåga

Jessica Ekstrand ser även att män – som är överrepresenterade när det gäller drunkningar – ofta överskattar sin simkapacitet.

– Speciellt unga män. Det är väldigt populärt att simma ut till bojarna, som ligger några hundra meter ut. Men är det strömt blir det snabbt jobbigt, säger hon.

Jörgen Hallberg rekommenderar den som vill simma längre sträckor att hellre simma längs med strandlinjen än att ge sig ut på djupt vatten.

Flera allvarliga olyckor med barn under juni

Juni var i fjol en mörk månad när det gällde drunkningar. Även under årets junimånad har flera allvarliga tillbud inkommit.

Ett av dem inträffade i lördags då en pojke hittades livlös på bassängbotten på Ugglebadet i Perstorp. Region Skåne meddelade i helgen att hans tillstånd var allvarligt men inte omedelbart livshotande.

Den 5 juni dog ett barn under 10 år i en privat pool i Olofström, och den 9 juni omkom ett 1,5-årigt barn vid sjön Marmen utanför Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.