Hon jobbar i det dolda för att få vittnen att prata

Publicerad

Polis och åklagare säger att det är svårt att få vittnen men Brottsofferjourens sex vittnesstöd i Helsingborg jobbar bakom kulisserna för att få folk att prata.

Deras arbetsplats är tingsrättens korridorer. Vittnesstöden arbetar ideellt för att alla som vittnar ska må så bra som möjligt under sitt tingsrättsbesök.

– Det juridiska språket kan vara formellt så den som blir kallad att vittna kan nästan känna som den är anklagad för nåt, då finns vi där som ett medmänskligt stöd så de kan varva ner, säger Marie-Louise Eek som är samordnare för Brottsofferjourens vittnesstöd i Helsingborg. 

Ska inte påverka vittnet

Att prata om rättsfallet i fråga riskerar att påverka vittnet så vittnesstöden varken känner till eller pratar om detaljer i fallen.

– Vi pratar allmänt. Vad de ska göra i sommar eller vad de gör på sin fritid, säger Thania Persson som är ett av Helsingborgs vittnesstöd.

”Vill göra en medmänsklig gärning”

Uppdraget görs på dagtid under vardagar och många vittnestöd är därför av naturliga skäl pensionärer. Thania Persson studerar i Malmö och är det yngsta vittnesstödet i Helsingborg. 

– Jag har inte lektioner alla dagar och jag gör det här för jag vill göra en medmänsklig gärning och vara där för de utsatta i samhället.

I klippet kan du se hur Thania jobbar under ett pass i tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer