Bibliotekarierna Anki Olsson Flodin och My Sörensson diskuterar vilken text som ska läsas nästa gång. Foto: Erik Ragnar Danielsson

De läser tillsammans för att må bättre – Shared reading på Råå bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Att samlas kring litteratur kan göras på många sätt. En variant som bibliotekarierna på Råå bibliotek bjuder in till är Shared reading. Personer samlas och de som vill läser sedan långsamt och högt i grupp – och det gör att många mår bättre efteråt.

Metoden har ursprung i England och nu är Sveriges första Shared reading-förening skapad. I styrelsen sitter bibliotekarierna My Sörensson och Anki Olsson Flodin som arbetar på Helsingborgs stadsbiblioteket.

– Att vara några stycken och samlas under väldigt lugna och långsamma former och dela erfarenheter gör att man kan må väldigt bra efteråt, och det ger många av våra deltagare uttryck för, säger Anki Olsson Flodin.

I vissa fall har det även visat sig kunna hjälpa personer med långvariga smärtor att må bättre.

– Det finns mindre studier som visar att de kan uppleva sin smärta på ett annorlunda sätt flera timmar efter en Shared reading-träff. En orsak kan vara att det betyder mycket för oss människor att gå in i andra människors tankar och livssituationer och lämna sitt eget för en stund, säger My Sörensson.

I videon får du ett smakprov på hur det kan låta vid Shared reading.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.