Camilla Bergvall är initiativtagare och projektledare för Kvinnokarta Helsingborg. Foto: SVT

Kvinnokartan riktar ljuset mot ett delvis nytt Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs historia är mer än bronsstatyer av mäktiga män. Kvinnokarta Helsingborg sätter ljuset på viktiga kvinnor som byggt och satt sin prägel på stan.

På torsdag, på internationella kvinnodagen, sätts kvinnors livsvillkor i fokus över världen.

Ett projekt som under hösten riktat ljuset mot kvinnors erfarenheter i den lokala historien är projektet Kvinnokarta Helsingborg.

– Vi saknade kvinnors röster ur historien. Det fanns inte så mycket lättillgänglig information för helsingborgarna, så det ville vi skapa, säger Camilla Bergvall, initiativtagare och projektledare för Kvinnokarta Helsingborg på Medborgarskolan.

Starka kvinnor runt sekelskiftet

Under vandringarna har tio helsingborgskvinnor lyfts fram, däribland fotografen Nelly Gunnarsson, öron- näsa- halsläkaren Martha P:son Henning och rösträttspionjären Nanny Palmkvist.

Samtliga verksamma runt förra årsskiftet, alla ogifta och därmed myndiga hela livet och var och en framgångsrika inom sitt skrå.

Tog för sig av det nya

Det var en grupp kvinnor som tog för sig, konstaterar Anja Petersen, antikvarie vid Kulturmagasinet i Helsingborg.

– Tiden gav dem nya möjligheter, samhället förändrades. Det kom från en borgarklass som växte fram i början av 1900-talet.

Intresset för vandringarna har varit stort. Cirka 500 personer har följt med på de 45 turerna som ordnats under hösten.

Nya kvinnor till våren

Till våren lanseras tio nya kvinnor.

– Det blir lite mer doldisar den här gången. Mer fokus på deras yrkesverksamma tid, mer frisörer och entreprenörer. Lite olika karaktärer, säger Camilla Bergvall.

Nu ska även Landskrona få sin egen kvinnokarta, liksom Kristianstad.

Onda som goda får plats

Och det är inte bara de goda medborgarna som lyfts fram. Även änglamakerskan, helsingborgskvinnan som dränkte åtta spädbarn, finns med på kartan.

– Det är både goda och onda kvinnor, från olika klasser och bakgrunder. Det är viktigt att visa att kvinnor är människor och kapabla till både goda och onda handlingar, vi är lika komplexa varelser som män, säger Camilla Bergvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landskrona

Mer i ämnet