Hör Daniel Faller berätta om varför han ska simma mellan Helsingör och Helsingborg i klippet ovan. Foto: Lucas Sjögren/SVT

De simmar över Öresund för att uppmärksamma psykisk ohälsa

Publicerad

Under måndagseftermiddagen ska de tre kompisarna Daniel Faller, Efrem Ghirmai och Alexander Almeida Sundell simma från Helsingör till Helsingborg. Genom simturen vill de uppmärksamma att motion kan motverka psykisk ohälsa.

Daniel Faller säger att idéen dels kommer från en gammal simdröm, dels från det aktuella världsläget med coronapandemin.

– Den här sträckan över sundet är ganska känd inom simmarkretsar och därför har det alltid funnits en frestelse att göra det, säger han och fortsätter:

– Sen tänkte vi att psykisk ohälsa är ett ämne som är på tapeten just nu och då vill vi visa att träning kan vara ett bra sätt att motverka den.

Fem kilometers simning

Under eftermiddagen väntar nu en simtur på dryga fem kilometer för kompisarna. Men att simma den långa sträckan är inget Daniel Faller räds, snarare tror han att många skulle klara det.

– Om man tränar några månader med ganska regelbunden träning så tror jag att många skulle klara sträckan. Inte minst en dag som denna, när förutsättningarna är så pass bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.